Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/pomucky-k-vyfukovani-vajec-chrani-pred-alimentarnimi-nakazami/
Vydáno: 26. 3. 2024
Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_vejce2-orez-1-300x140.jpg 300w" alt="" width="597" height="279" class="wp-image-52385" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 800px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vyfouknutá vejce zdobená různými technikami jsou oblíbenou velikonoční dekorací. Vejce by se však pokud možno neměla vyfukovat ústy, ale brčkem nebo jinou pomůckou. Tím je možné snížit riziko nákazy salmonelou nebo jinými původci průjmových onemocnění. „Opatrnost se doporučuje zejména u malých dětí, protože jejich obranyschopnost vůči těmto patogenům ještě není zcela vytvořena,“ říká profesor Andreas Hensel, prezident Spolkového institutu pro hodnocení rizik (BfR).
Ve vejcích se infekční agens, jako jsou salmonely nebo kampylobakter, nacházejí především na povrchu skořápky, ve vzácných případech se salmonely mohou vyskytovat i uvnitř. Patogeny se mohou do těla dostat při manipulaci se syrovými ...
https://bezpecnostpotravin.cz/pouzita-kavova-sedlina-likviduje-toxiny-v-zivotnim-prostredi/
Vydáno: 25. 3. 2024
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/portumen-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/portumen-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/portumen-1536x1024.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/portumen-2048x1365.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="683" class="wp-image-44878" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Planetární spotřeba kávy každoročně vytváří miliony tun kávové sedliny, které obvykle končí na skládkách. Představuje přitom hrozbu pro životní prostředí i místní organismy.
Dobrým řešením by bylo kávovou sedlinu smysluplně využít, například při dekontaminaci životního prostředí. Takovou technologii nabízí nedávný výzkum brazilského týmu, který vedl Osvaldo Valarini z Federal Technological University of Paraná. Navrhují využít kávovou sedlinu k výrobě účinného adsorbentu bentazonu, běžně ...