26. březen 2024
26
březen

Zpráva o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2023

https://bezpecnostpotravin.cz/zprava-o-vysledcich-planovane-kontroly-cizorodych-latek-v-potravinach-v-roce-2023/ Vydáno: 26. 3. 2024 Autor: SZPI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-18-300x203.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-18-768x520.png 768w" alt="" width="1024" height="693" class="wp-image-52392" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala „Zprávu o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2023“. Obsah 1. Úvod 2. Přehled zjištěných výsledků v roce 2023 2.1.       Dětská výživa 2.2.       Ovoce, zelenina, houby, skořápkové plody 2.3.       Brambory a výrobky z brambor 2.4.       Obilniny a výrobky z obilnin 2.5.       Pekařské výrobky 2.6.       Nápoje 2.7.       Rybí výrobky 2.8.  ...

26. březen 2024
26
březen

Pomůcky k vyfukování vajec chrání před alimentárními nákazami

https://bezpecnostpotravin.cz/pomucky-k-vyfukovani-vajec-chrani-pred-alimentarnimi-nakazami/ Vydáno: 26. 3. 2024 Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_vejce2-orez-1-300x140.jpg 300w" alt="" width="597" height="279" class="wp-image-52385" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 800px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Vyfouknutá vejce zdobená různými technikami jsou oblíbenou velikonoční dekorací. Vejce by se však pokud možno neměla vyfukovat ústy, ale brčkem nebo jinou pomůckou. Tím je možné snížit riziko nákazy salmonelou nebo jinými původci průjmových onemocnění. „Opatrnost se doporučuje zejména u malých dětí, protože jejich obranyschopnost vůči těmto patogenům ještě není zcela vytvořena,“ říká profesor Andreas Hensel, prezident Spolkového institutu pro hodnocení rizik (BfR). Ve vejcích se infekční agens, jako jsou salmonely nebo kampylobakter, nacházejí především na povrchu skořápky, ve vzácných případech se salmonely mohou vyskytovat i uvnitř. Patogeny se mohou do těla dostat při manipulaci se syrovými ...

25. březen 2024
25
březen

Použitá kávová sedlina likviduje toxiny v životním prostředí

 https://bezpecnostpotravin.cz/pouzita-kavova-sedlina-likviduje-toxiny-v-zivotnim-prostredi/ Vydáno: 25. 3. 2024 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/portumen-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/portumen-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/portumen-1536x1024.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/portumen-2048x1365.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="683" class="wp-image-44878" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Planetární spotřeba kávy každoročně vytváří miliony tun kávové sedliny, které obvykle končí na skládkách. Představuje přitom hrozbu pro životní prostředí i místní organismy. Dobrým řešením by bylo kávovou sedlinu smysluplně využít, například při dekontaminaci životního prostředí. Takovou technologii nabízí nedávný výzkum brazilského týmu, který vedl Osvaldo Valarini z Federal Technological University of Paraná. Navrhují využít kávovou sedlinu k výrobě účinného adsorbentu bentazonu, běžně ...