Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/pro-vykon-mozku-ma-zivotni-styl-vetsi-vyznam-nez-si-uvedomujete/
Vydáno: 15. 1. 2024
Autor: CZVP SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/shutterstock_zdrava-vyziva1-orez-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/shutterstock_zdrava-vyziva1-orez-768x393.jpg 768w" alt="" width="945" height="483" class="wp-image-50590" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 840px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Pro mnohé z nás se s přibývajícím věkem zdá být problematické udržení bystrosti. Slyšíme vážné prognózy, že demence postihne populaci ve věku 65 a více let stále častěji. V průběhu let (do roku 2040) se počítá s postupným nárůstem případů.
V současné době lékařská věda odvedla poměrně dobrou práci v léčbě srdečních onemocnění a např. rakoviny. Bohužel se ale udělalo mnoho chyb ve snaze dosáhnout pokroků v řešení poruch paměti, jako je demence. Výzkum odhaluje, že můžeme mít více potíží s činností mozku, než se věřilo dříve. Nová rozsáhlá studie ukazuje, že vliv zdravého životního stylu přispívá k udržení pamě ...
https://bezpecnostpotravin.cz/genom-pohanky-a-jeho-vyuziti-pro-vyvoj-kultivaru-s-vynikajicimi-agronomickymi-vlastnostmi/
Vydáno: 15. 1. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/archiv-MZe_pohanka1_orez-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/archiv-MZe_pohanka1_orez-768x391.jpg 768w" alt="" width="936" height="477" class="wp-image-50583" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe
Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum) je jednoletá plodina bohatá na živiny, hojně pěstovaná v oblastech s mírným podnebím. Její zrna obsahují vysoké množství škrobu, bílkovin a vlákniny, jsou rovněž významným zdrojem flavonoidu rutinu. Mouka z pohanky je bezlepková, což umožňuje její použití v dietě celiaků jako náhrada pšeničné mouky. Lze jí konzumovat ve formě krupice nebo kaše, po namletí je vhodná pro přípravu různých pokrmů jako např. těstovin. Vzhledem k bezlepkové povaze a vysokému obsahu bílkovin získává pohanka u spotřebitelů stále větší oblibu. Neméně zajímavé je použití pohanky jako základu pro čaj a alkoholické ná ...