13. březen 2024
13
březen

Potravinářský úterek: Vliv výživy v prevenci infekčních chorob

https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-vliv-vyzivy-v-prevenci-infekcnich-chorob/ Vydáno: 13. 3. 2024 Autor: ÚZEI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_kompozice-z-potravin_orez-300x141.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_kompozice-z-potravin_orez-768x361.jpg 768w" alt="" width="945" height="444" class="wp-image-52238" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 26. 3. 2024 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Vliv výživy v prevenci infekčních chorob″ Přednášející: RNDr. Petr Šíma, CSc.Mikrobiologický ústav v.v.i., AV ČR ABSTRAKTVztahu výživy ke zdraví si byli vědomi už lékaři ve starověku a středověku. Je obecně přijímáno, že typ a skladba výživy určuje do značné míry zdravotní stav populace. Přesto jsou lidé již po několik posledních generac ...

13. březen 2024
13
březen

Bojujete s příjmem vlákniny? Zkuste tyto tipy

https://bezpecnostpotravin.cz/bojujete-s-prijmem-vlakniny-zkuste-tyto-tipy/ Vydáno: 13. 3. 2024 Autor: CZ TEST https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_vlaknina-orez-300x161.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_vlaknina-orez-768x413.jpg 768w" alt="" width="947" height="509" class="wp-image-52242" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Podle průzkumů má většina lidí problém splnit hodnotu doporučeného denního příjmu vlákniny, který se pohybuje okolo 30 g/den pro dospělého člověka. Našemu trávicímu traktu však dělá dobře, když vlákninu zařazujeme průběžně a pravidelně. Tady je 6 tipů z praxe, kterými se můžete inspirovat a hned zítra jeden z nich vyzkoušet. Střídejte tradiční suroviny s celozrnnými. Nemusíte se navždy vzdát křupavé francouzské bagetky, bílé jasmínové rýže nebo čerstvých těstovin. Jen je občas vyměňte za jejich celozrnné varianty a vyzkoušejte něco nového. Zapojte ovesné vločky. A vůbec to neznamená, že už odteď budete muset snídat jen ovesnou kaši. Vločky dávejte do polévek, zah ...

12. březen 2024
12
březen

Meziresortní skupina pro institucionální stravování má jasné výsledky a práce na dalších krocích probíhají podle plánu

https://bezpecnostpotravin.cz/meziresortni-skupina-pro-institucionalni-stravovani-ma-jasne-vysledky-a-prace-na-dalsich-krocich-probihaji-podle-planu/ Vydáno: 12. 3. 2024 Autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-11-300x56.png 300w" alt="" width="470" height="88" class="wp-image-52223" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Ministerstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s odborníky na výživu a dalšími aktivně pracují na reformě školního stravování. Již v únoru byla vydána Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování a proběhla i řada vzdělávacích seminářů a workshopů. Probíhá také finalizace odborných podkladů pro pilotní testování nového spotřebního koše a novelizaci vyhlášky o školním stravování. Ta bude účinná nejpozději před začátkem školního roku 2025/2026, jak bylo plánováno od začátku fungování skupiny. K žádnému zásadnímu odkladu nedošlo. Po 30 letech je ...