Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vibria-v-morskych-plodech-rostouci-riziko-v-dusledku-zmeny-klimatu-a-antimikrobialni-rezistence/
Vydáno: 30. 7. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/morske-plody-300x186.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/morske-plody-768x476.jpg 768w" alt="" width="933" height="578" class="wp-image-55261" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) publikoval vědecké stanovisko týkající se zdravotních aspektů vibrií souvisejících s konzumací mořských plodů v EU. Vědeckou zprávu doprovází sada nejčastějších otázek a odpovědí a krátká animace.
Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus a Vibrio cholerae (mimo sérotypy O1 a O139) jsou necholerová vibria, která mají největší význam pro veřejné zdraví v EU v důsledku konzumace mořských plodů.
Infekce V. parahaemolyticus je spojena s termostabilním přímým hemolyzinem (TDH) a hemolyzinem souvisejícím s TDH (TRH) a vede především k akutní gastroenteritid ...
Článek na Vědavýzkum.cz informuje o přípravách na nový rámcový program EU pro výzkum a inovace FP10.. Evropská komise zveřejnila ex-post evaluaci programu Horizon 2020, a 26. června 2024 schválil Výbor pro Evropský výzkumný prostor (ERAC) zprávu k FP10. Česká republika spustila národní konzultaci prostřednictvím TC Praha. Významné diskuze probíhají na Platformě MŠMT pro budoucí podobu FP10, s cílem finalizovat národní pozici do konce roku 2024. Zpráva expertní skupiny vedené Manuelem Heitorem bude zveřejněna v říjnu 2024.
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-potravinarske-predpisy-eu-cerven-2024/
Vydáno: 29. 7. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-768x367.jpg 768w" alt="" width="913" height="436" class="wp-image-40868" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.
Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin.
Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztahují k úzké problematice nebo ...