15. březen 2024
15
březen

Zahraniční test: Kokosová mléka

https://bezpecnostpotravin.cz/zahranicni-test-kokosova-mleka/ Vydáno: 15. 3. 2024 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-14-300x202.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-14-768x518.png 768w" alt="" width="945" height="637" class="wp-image-52276" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: pixabay dTest je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT). V rámci naší spolupráce vám přinášíme shrnutí testu, který vydali naši zahraniční partneři a na němž se dTest na rozdíl od ostatních testů v tomto vydání nepodílel. Výběr kokosových mlék reflektuje především rakouský trh, získaná zjištění však mohou být užitečná i pro nás. Asi každý má představu, co znamená slovní spojení kokosové mléko. Pokud bychom se ale měli držet platné legislativy, neměli bychom u nás toto sousloví používat, a to ani v uvozovkách. Mléko je v ČR pouze zvířecího původu. Je nicméně pravda, že státy EU mohly zapsat tradiční mléčné názvy nemléčných výrobků do seznamu výjimek, což ale Če ...

15. březen 2024
15
březen

Milovníci jídla spojte se aneb MAKRO CZECH GASTRO FEST se blíží

https://bezpecnostpotravin.cz/milovnici-jidla-spojte-se-aneb-makro-czech-gastro-fest-se-blizi/ Vydáno: 15. 3. 2024 Autor: CZ TEST https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-13-300x161.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-13-768x411.png 768w" alt="" width="945" height="506" class="wp-image-52271" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Druhý ročník národního festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST, který se letos odehraje 12. a 13. dubna v prostorách pražského O2 universa, spojí dohromady profesionály z oboru gastronomie i milovníky jídla. Dva dny, čtyři podlaží, osm tematických sekcí, 20 profesionálních show, 30 partnerů a desítky pop-up restaurací i stánků z něj dělá unikátní celonárodní přehlídku gastronomie a moderních trendů v českém gastru. „Druhý ročník a desítky partnerů jsou dokladem toho, že žijeme gastronomií a že se nám společně daří budovat respektovanou národní platformu pro gastro profesionály i milovníky dobrého jídla a pití, kteří se na MAKRO CZECH GASTRO FEST budou setkávat, budou ochutnávat, sdíle ...

15. březen 2024
15
březen

Výživové tipy

https://bezpecnostpotravin.cz/vyzivove-tipy/ Vydáno: 15. 3. 2024 Autor: NZIP Jak to udělat, aby můj jídelníček byl zdravější? Kromě pestrosti a vyváženosti jsou nejdůležitějšími faktory obsah a kvalita tuků a vhodný výběr sacharidů. Poradíme vám, jak vhodně kombinovat jednotlivé živiny a jak vhodně snížit množství přijímaného tuku, cukrů a soli. Kombinování bílkovin Při stravování je ideální kombinovat bílkoviny z různých zdrojů. Proteiny různého původu se totiž liší v zastoupení aminokyselin, z nichž jsou vytvořené, a kombinování tak zajistí, abyste neměli žádné z aminokyselin nedostatek. Je potřeba také brát v úvahu, že příjem živočišných bílkovin (maso, sýry, vejce) s sebou často nese i velké množství tuku. Dávejte proto přednost masným a mléčným výrobkům s nižším obsahem tuku. Lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi (např. při dně) by měli dávat pozor také na obsah purinů v potravě.  Vhodnými kombinacemi bílkovin jsou například: obiloviny s luštěninami (např. celozrnný chléb a hrachová polévka, čočka s rýží), obiloviny s mléčnými výrobky (např. těstovino ...