Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/efsa-ochrana-evropskych-pacientu-s-celiakii/
Vydáno: 27. 12. 2023
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/gluten-free_EFSA-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/gluten-free_EFSA-768x429.jpg 768w" alt="" width="896" height="501" class="wp-image-49774" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: EFSA
Vědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) zkoumali příčiny celiakie a vyvinuli nástroj pro screening bílkovin v potravinách a složkách potravin, které by mohly u pacientů vyvolat příznaky této nemoci. Takovéto nástroje by mohly být potenciálně využívány v různých oblastech bezpečnosti potravin.
Celiakie je způsobena imunitní reakcí vyvolanou lepkem – bílkovinami obsaženými v potravinách obsahujících pšenici, ječmen nebo žito. Příznaky se u pacientů velmi liší a zahrnují bolesti žaludku, průjmy, podvýživu, nedostatek železa (anémii) a/nebo osteoporózu. Jedinou léčbou je celoživotní bezlepková dieta.
Studie uvádějí, že celiakií trpí přibližně 0,7 % obyvatel E ...
https://bezpecnostpotravin.cz/postup-pri-sanaci-studni-postizenych-povodnemi/
Vydáno: 27. 12. 2023
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/povoden_studna_orez_m-300x182.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/povoden_studna_orez_m-768x467.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/povoden_studna_orez_m.jpg 1279w" alt="" width="1024" height="622" class="wp-image-49764" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Informace a doporučení MZ ČR a SZÚ – Při povodních může být individuální zdroj pitné vody (studna) viditelně postižen, pokud hladina záplavové vody dosáhne zhlaví studny nebo se dokonce přes něj přelije, ale k ovlivnění kvality vody může v některých případech dojít i v případech, že zhlaví studny je zcela netknuté a povodňová vlna ke studni zdaleka nedosahuje. Vše záleží na propustnosti podloží.
Pokud nebyla studna (např. povodní) přímo zasažena, je nutné zkontrolovat, zda voda ve studni nezměnila svoji barvu, zákal, pach či chuť, popř. zda hladina vody ve studni mimořádně nestoupla. Poku ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zverejneni-metodiky-kontroly-zdravi-zvirat-a-narizene-vakcinace-na-rok-2024/
Vydáno: 22. 12. 2023
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/krava_mlada_orez-300x188.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/krava_mlada_orez-768x481.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/krava_mlada_orez-1536x962.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/krava_mlada_orez-2048x1283.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="641" class="wp-image-43535" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) společně s ministerstvem zemědělství zveřejnili Metodiku kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace pro rok 2024 (MKZ). Jeden ze zásadních koncepčních dokumentů pro státní veterinární dozor a důležitý dokument pro chovatele hospodářských zvířat či myslivce každoročně navrhuje rozsah povinných preventivních a diagnostických úkonů, které mají předcházet vzniku a šíření nákaz a nemocí přenosných ze zvířat ...