8. září 2023
8
září

SZPI – dozor v oblasti společného stravování

  https://bezpecnostpotravin.cz/szpi-dozor-v-oblasti-spolecneho-stravovani/ Vydáno: 8. 9. 2023 Autor: SZPI   Foto: Shutterstock Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na svém webu přehledně uvádí informace pro provozovatele potravinářských podniků v oblasti společného stravování, související právní předpisy a doporučení pro správnou praxi.   Společné stravování Státní dozor v oblasti společného stravování a základní povinnosti PPP Přehled nejdůležitějších právních předpisů pro oblast společného stravování Pokrmová vyhláška Označování alergenů v provozovnách společného stravování Správná praxe při fritování Informace k povinnosti provozovatelů přijmout opatření ke snížení obsahu akrylamidu v potravinách Nakličování semen v provozovnách společného stravování Prodej lihovin a alkoholických nápojů – zvláštní požadavky Odpady z provozoven společného stravování Postupy založené na HACCP v provozovnách s nízkou mírou rizika Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP ...

8. září 2023
8
září

Stav hraboše polního v srpnu 2023

  https://bezpecnostpotravin.cz/stav-hrabose-polniho-v-srpnu-2023/ Vydáno: 8. 9. 2023 Autor: ÚKZÚZ   Foto: Shutterstock Výsledky Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily další nárůst hraboše polního v letních měsících. Populace neklesly ani po sklizni hlavních plodin a následné kultivaci polí. Z červencového celorepublikového průměru 542 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) hodnoty stouply na 603 AVN/ha, což představuje 3násobek aktuálního prahu škodlivosti. Vysoce ohrožené jsou okresy v krajích Jihomoravský, Olomoucký a Zlínský. Vysoké počty jsou dále zjišťovány i na Třebíčsku, Kolínsku nebo Ústeckoorlicku. Polovina srpnových výstupů monitoringu zahrnovala pozorování ve víceletých kulturách, především v porostech krmných plodin, část pozorování byla provedena i v sadech a vinohradech. Druhá polovina pozorování proběhla v nesklizených polních plodinách na strništích nebo ve výdrolech sklizených plodin či v nových osevech řepky.   Hodnoty výskytu v krmných a trvalých kulturách dosáhly v průměru 732 AVN/ha, což odpovídá 3,7násobku prahu škodlivosti, který pro letní období představuje hodnotu 200 AVN/ha. Tato čísla předsta ...

7. září 2023
7
září

Nová položka v NBT databázi – Kukuřice s vyšším výnosem zrna

 

https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-databazi-kukurice-s-vyssim-vynosem-zrna/

Vydáno: 7. 9. 2023
Autor: BIOTRIN

 

Foto: Shutterstock

S ohledem na neustále se zvyšující sucho je nezbytné vyvíjet plodiny, které budou vůči těmto obtížným klimatickým podmínkám odolné. Nedávno představená nová linie kukuřice s názvem ARGOS8 se jeví jako slibná možnost. Tato linie kukuřice vyniká svou schopností odolávat obtížným podmínkám sucha, což představuje důležitý krok vpřed.

Tato specifická linie kukuřice vznikla díky editaci genu argos8 za využití technologie CRISPR/Cas9. Geny tohoto typu slouží jako negativní regulátory odpovědi rostlin na etylen, což je důležitý fytohormon ovlivňující reakce rostlin na abiotický stres, včetně nedostatku vody a vysoké teploty. Nadměrná exprese genu argos8 umožňuje rostlinám nejen sníženou citlivost na etylen, čímž je zvýšena jejich tolerance vůči suchu, ale přispívá také ke zvýšení výnosu zrna.

Více na: Kukuřice s vyšším výnosem zrna

(c) Ing. Barbora Hošková, VŠCHT Praha

 

Zdroj: BIOTRIN