2. listopad 2023
2
listopad

Výsledky rozborů odebraných vzorků čerstvých ovocných/zeleninových šťáv z hlediska možného obsahu pesticidních látek

Výsledky rozborů odebraných vzorků čerstvých ovocných/zeleninových šťáv z hlediska možného obsahu pesticidních látek – Bezpečnost potravin (bezpecnostpotravin.cz) Vydáno: 2. 11. 2023 Autor: HSHMP https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/stavy-cerstve-z-ovoce_orez-300x179.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/stavy-cerstve-z-ovoce_orez-768x457.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/stavy-cerstve-z-ovoce_orez-1536x915.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/stavy-cerstve-z-ovoce_orez-2048x1220.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="610" class="wp-image-47723" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock První výsledek spolupráce HSHMP a VŠCHT. Tisková zpráva – Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) se standardně věnuje státnímu zdravotnímu dozoru v provozovnách poskytujících stravovací služby. Navíc se zabývá také otázkami kvality produktů nabízených v těchto provozovnách a osvětou na poli průběžného vzdělávání spotřebitelské veřejnosti. Mimo ji ...

1. listopad 2023
1
listopad

Nový formulář na webu SVS k usnadnění komunikace s potravináři při výskytu zdravotně závadných potravin

https://bezpecnostpotravin.cz/novy-formular-na-webu-svs-k-usnadneni-komunikace-s-potravinari-pri-vyskytu-zdravotne-zavadnych-potravin/ Vydáno: 1. 11. 2023 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/mrazene-potraviny_orez-300x189.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/mrazene-potraviny_orez-768x484.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/mrazene-potraviny_orez-1536x968.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/mrazene-potraviny_orez-2048x1290.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="645" class="wp-image-39972" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Na webových stránkách Státní veterinární správy (SVS), je nově k dispozici online formulář, určený pro provozovatele potravinářských podniků (PPP) pod veterinárním dozorem. Ti jej mohou využít v případech, kdy zjistí, či pojmou podezření, že uvedli na trh potravinu živočišného původu škodlivou pro lidské zdraví. Povinnost uvědomit SVS coby kompetentní autoritu o přítomnosti zdravotně závadné potravin ...

1. listopad 2023
1
listopad

BfR: Extrémně kořeněná jídla mohou být zdraví škodlivá, zejména pro děti

https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-extremne-korenena-jidla-mohou-byt-zdravi-skodliva-zejmena-pro-deti/ Vydáno: 1. 11. 2023 Autor: BfR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/papriky_chilli_orez2-300x127.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/papriky_chilli_orez2-768x324.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/papriky_chilli_orez2-1536x648.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/papriky_chilli_orez2-2048x864.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="432" class="wp-image-47667" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: Shutterstock Pro mnoho lidí je pikantní jídlo kulinářským požitkem. Pro některé je také výzvou k testování vlastních hranic. Chilli v tom hraje velkou roli, ať už ve formě chilli papriček, extrémně pálivých chilli omáček nebo pochutin, jako jsou chipsy s příchutí chilli. Pálivou palčivou chuť způsobují složky ze skupiny kapsaicinoidů. Tyto rostlinné alkaloidy produkují různé druhy paprik (včetně chilli), a předpokládá se, že odrazují predátory od konzumace plodů. Jedním z nejznámějších alkaloidů papr ...