Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.tc.cz/cs/novinky/kterych-slozek-programu-horizont-evropa-se-tuzemske-subjekty
Kterých složek programu Horizont Evropa se tuzemské subjekty účastní více a kterých méně?
Publikováno: 15.5.2023
Rakouská společnost na podporu výzkumu (FFG) ve své zprávě o účasti Rakouska v programu Horizont Evropa (dále jen „HE“) z února 2023 porovnává na úrovni jednotlivých pilířů plánovaný rozpočet programu HE a jeho dosavadní čerpání za celý program (s. 5). Účast rakouských subjektů je porovnávána na úrovni pilířů (s. 6) i na úrovni jednotlivých složek, resp. klastrů programu HE (s. 7 a 8). Podívejme se proto, jak si k 26. dubnu 2023 v obdobném srovnání stojí Česká republika, a zároveň navažme na příspěvek z 8. května 2023, který v základních obrysech prezentuje dosavadní působení ČR v programu HE.
Ve srovnání s programem HE jako celkem čeští účastníci vykazují nižší čistý příspěvek EU v I., II. a zejména III. pilíři. Naopak sekce Rozšiřování účasti a posilování Evropského výzkumného prostoru se tuzemské subjekty účastní nadprůměrně.
HE_rozpocet_pilire_cerpani_20230426.jpg
Podíváme-li se na úroveň jednotlivých složek, resp. klastrů, pak ČR ve sro ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-18-tyden-2023/
Vydáno: 15. 5. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 18. týdnu 2023: 1. 5. – 7. 5. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
Ohlásila země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
Potraviny
05/05/2023
Nizozemsko
přítomnost nedeklarovaného mléčného proteinu v cookies s kousky čokolády
05/05/2023
Německo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/odborny-seminar-pro-verejnost-vliv-reformulace-na-trvanlivost-a-fyzikalne-chemicke-vlastnosti-pekarskych-vyrobku-24-kvetna-2023/
Vydáno: 12. 5. 2023
Autor: VŠCHT
Foto: Shutterstock
Seminář bude zaměřen na téma reformulací potravin ve vybraných oblastech. V rámci semináře budete mít možnost dozvědět se novinky o aktuálním tématu reformulací potravin a setkat se s odborníky z potravinářství.
Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně chemické vlastnosti pekařských výrobků
Účast je BEZPLATNÁ.
Termín:
středa 24. května 2023 od 12.30 h
Místo konání:
posluchárna BIII, VŠCHT Praha, Technická 3, budova B (přízemí)
Příspěvek (přednáška):
40 min + 5 min diskuse
Občerstvení:
ochutnávka a senzorická analýza reformovaných pekařských výrobků
Neváhejte a přijďte se dozvědět novinky o zajímavém tématu, které je aktuální v ČR i v Evropě!
ČAS
TÉMA
TĚŠÍ SE NA VÁS PŘEDNÁŠEJÍCÍ
12:30-12:45
Zahájení semináře, úvodní slovo
doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.
12:45-13:30
Reformulace – trendy v pekárenské technologii
Ing. Pavel Skřivan, CSc.
13:30-14:15
Procesní kontaminanty v  ...