15. květen 2023
15
květen

Kterých složek programu Horizont Evropa se tuzemské subjekty účastní více a kterých méně?

https://www.tc.cz/cs/novinky/kterych-slozek-programu-horizont-evropa-se-tuzemske-subjekty  Kterých složek programu Horizont Evropa se tuzemské subjekty účastní více a kterých méně? Publikováno: 15.5.2023 Rakouská společnost na podporu výzkumu (FFG) ve své zprávě o účasti Rakouska v programu Horizont Evropa (dále jen „HE“) z února 2023 porovnává na úrovni jednotlivých pilířů plánovaný rozpočet programu HE a jeho dosavadní čerpání za celý program (s. 5). Účast rakouských subjektů je porovnávána na úrovni pilířů (s. 6) i na úrovni jednotlivých složek, resp. klastrů programu HE (s. 7 a 8). Podívejme se proto, jak si k 26. dubnu 2023 v obdobném srovnání stojí Česká republika, a zároveň navažme na příspěvek z 8. května 2023, který v základních obrysech prezentuje dosavadní působení ČR v programu HE. Ve srovnání s programem HE jako celkem čeští účastníci vykazují nižší čistý příspěvek EU v I., II. a zejména III. pilíři. Naopak sekce Rozšiřování účasti a posilování Evropského výzkumného prostoru se tuzemské subjekty účastní nadprůměrně.   HE_rozpocet_pilire_cerpani_20230426.jpg     Podíváme-li se na úroveň jednotlivých složek, resp. klastrů, pak ČR ve sro ...

15. květen 2023
15
květen

Hlášení v systému RASFF: 18. týden 2023

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-18-tyden-2023/ Vydáno: 15. 5. 2023 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe     Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 18. týdnu 2023: 1. 5. – 7. 5. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií. Datum Ohlásila země Důvod ohlášení Země původu výrobku     Potraviny   05/05/2023 Nizozemsko  přítomnost nedeklarovaného mléčného proteinu v cookies s kousky čokolády   05/05/2023 Německo ...

15. květen 2023
15
květen

Odborný seminář pro veřejnost „Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně chemické vlastnosti pekařských výrobků“, 24. května 2023

https://bezpecnostpotravin.cz/odborny-seminar-pro-verejnost-vliv-reformulace-na-trvanlivost-a-fyzikalne-chemicke-vlastnosti-pekarskych-vyrobku-24-kvetna-2023/ Vydáno: 12. 5. 2023 Autor: VŠCHT   Foto: Shutterstock Seminář bude zaměřen na téma reformulací potravin ve vybraných oblastech. V rámci semináře budete mít možnost dozvědět se novinky o aktuálním tématu reformulací potravin a setkat se s odborníky z potravinářství. Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně chemické vlastnosti pekařských výrobků Účast je BEZPLATNÁ. Termín: středa 24. května 2023 od 12.30 h Místo konání: posluchárna BIII, VŠCHT Praha, Technická 3, budova B (přízemí) Příspěvek (přednáška): 40 min + 5 min diskuse Občerstvení: ochutnávka a senzorická analýza reformovaných pekařských výrobků   Neváhejte a přijďte se dozvědět novinky o zajímavém tématu, které je aktuální v ČR i v Evropě! ČAS TÉMA TĚŠÍ SE NA VÁS PŘEDNÁŠEJÍCÍ 12:30-12:45 Zahájení semináře, úvodní slovo doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D. 12:45-13:30 Reformulace – trendy v pekárenské technologii Ing. Pavel Skřivan, CSc. 13:30-14:15 Procesní kontaminanty v  ...