18. květen 2023
18
květen

ÚKZÚZ zveřejňuje výsledky kontrol krmných surovin původem z Ukrajiny

https://bezpecnostpotravin.cz/ukzuz-zverejnuje-vysledky-kontrol-krmnych-surovin-puvodem-z-ukrajiny/

Vydáno: 18. 5. 2023
Autor: ÚKZÚZ

 

Foto: Shutterstock

Od poloviny dubna letošního roku Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) zacílil kontroly i na aktuální dovoz krmných surovin původem z Ukrajiny.

Vzorky jsou analyzovány v Národní referenční laboratoři ÚKZÚZ na obsah reziduí pesticidů, obsah mykotoxinů a těžkých kovů. Rovněž je u vzorků hodnocena botanická čistota a další senzorické parametry.

V rámci těchto zesílených kontrol ÚKZÚZ  spolupracuje se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) , která své kontroly zaměřuje na suroviny v potravinářské kvalitě.

Pro efektivní zacílení prováděných kontrol ÚKZÚZ dále využívá data o dovozech poskytnutých Celní správou. 

Přílohy

 

Zdroj: ÚKZÚZ

18. květen 2023
18
květen

Výroční zpráva o činnosti Národní referenční laboratoře ÚKZÚZ za rok 2022

 

 
Vydáno: 18. 5. 2023
Autor: ÚKZÚZ

 

Foto: Shutterstock

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský zveřejnil Výroční zprávu Národní referenční laboratoře ÚKZÚZ za rok 2022.

 

Zdroj: ÚKZÚZ

18. květen 2023
18
květen

Nová vyhláška o požadavcích na pokrmy účinná od 1. 7. 2023

  https://bezpecnostpotravin.cz/nova-vyhlaska-o-pozadavcich-na-pokrmy-ucinna-od-1-7-2023/   Vydáno: 18. 5. 2023 Autor: MZe   Foto: Shutterstock Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 121/2023 Sb., o požadavcích na pokrmy, která nabývá účinnosti 1. července 2023 a část 1. ledna 2024. Nová vyhláška je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. V § 9a zákona jsou v návaznosti na změny kompetencí ke kontrole v provozech společného stravování stanoveny požadavky na výrobu pokrmů a uvádění pokrmů na trh s tím, že k provedení tohoto ustanovení bude vydán prováděcí právní předpis. Provozovatelé stravovacích služeb v současné době musí splňovat obecné požadavky vyplývající z evropské právní úpravy (například mikrobiologická kritéria podle nařízení Komise (ES) č. 2073/2005, o mikrobiologických kritériích pro potraviny). Na národní úrovni jsou požadavky pro stravovací služby stanoveny zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, a jeho prováděcí vyhláškou č. 137/2004 Sb., podle kterých primárně postupují orgány ochrany veřej ...