6. říjen 2023
6
říjen

Potravinářská inspekce zjistila klamání o obsahu masa u sušené šunky prosciutto crudo, oproti informaci na obalu ho chyběla víc než čtvrtina

  https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-zjistila-klamani-o-obsahu-masa-u-susene-sunky-prosciutto-crudo-oproti-informaci-na-obalu-ho-chybela-vic-nez-ctvrtina/   Vydáno: 6. 10. 2023 Autor: SZPI   Foto: SZPI Foto: SZPI     Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se intenzivně věnuje kontrolám nejen bezpečnosti, ale také jakosti potravin v tržní síti a aktuálně zakázala šarži sušené šunky prosciutto crudo z dovozu s cca o čtvrtinu nižším obsahem masa oproti informaci na obalu. Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl Česká republika v.o.s., aby neprodleně stáhla z celé své tržní sítě nevyhovující potravinu ITALIAMO Prosciutto Crudo s datem použitelnosti do 19. 10. 2023, označení šarže: FA2320201, výrobce: Filiera Uno Prosciutti S.r.l. – Via Jacopo Pirona, 15, IT 33038 San Daniele del Friuli (UD), Wlochy, země původu: Itálie. Výrobce na obalu potraviny mj. uvedl: „100 g šunky bylo vyrobeno ze 194 g vepřové kýty.“ Laboratorní rozbor ale potvrdil, že 100 g šunky bylo vyrobeno pouze ze 143 g masa. Spotřebiteli tak byla poskytnuta zavádějící informace ohledně skutečného podílu masa. SZPI s&nb ...

5. říjen 2023
5
říjen

Platforma partnerského setkání klastru 6 opět otevřena

 

https://www.horizontevropa.cz/cs/struktura-programu-he/globalni-vyzvy-konkurenceschopnost/klastr-6-potraviny-bioekonomika-prirodni-zdroje-zemedelstvi-zivotni-prostredi/informace/yiifnews/2102/platforma-partnerskeho-setkani-klastru-6-opet...

Platforma partnerského setkání (brokerage event) klastru 6 - Potraviny, bioekonomika, přírodní zdroje, zemědělství a životní prostředí - je otevřena pro organizaci on-line jednání, jejichž cílem je nalezení partnerů pro tvorbu projektových konsorcií k výzvám roku 2024. 

Platforma bude otevřena do 25. prosince 2023

 

5. říjen 2023
5
říjen

Výzva - Data-driven solutions to boost innovation in food and nutrition

https://www.horizontevropa.cz/cs/struktura-programu-he/globalni-vyzvy-konkurenceschopnost/klastr-6-potraviny-bioekonomika-prirodni-zdroje-zemedelstvi-zivotni-prostredi/informace/yiifnews/2103/vyzva---data-driven-solutions-to-boost

Evropský projekt FOODITY otevřel výzvu pro předkládání projektů zaměřenou na rozvoj inovativních řešení v oblastech:

  • Personalised food and nutrition
  • Sustainable food systems
  • Shopping experinces

Žadatelé mohou předkládat návrhy pod vedením MSP/startupu a spolupracovat až se 2 subjekty, které jsou kombinací ziskových a neziskových organizací, jako jsou:

  • malé a střední podniky a startupy
  • aktéři v oblasti sociálních inovací
  • výzkumné organizace a univerzity
  • školicí organizace.

Výzva je otevřena do 8. listopadu 2023 a nabízí až 187 500 eur na příjemce. Veškeré detaily naleznete zde.

Informační webinář k výzvě se uskuteční 18. října 2023.