14. červenec 2023
14
červenec

Výskyt AMP v Chorvatsku a v Itálii může být rizikem zavlečení do ČR

  https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-amp-v-chorvatsku-a-v-italii-muze-byt-rizikem-zavleceni-do-cr/   Vydáno: 14. 7. 2023 Autor: SVS   Foto: Shutterstock Vzhledem k výskytu afrického moru prasat (AMP) v některých oblastech Itálie a Chorvatska a v souvislosti se zvýšeným cestováním a pohybem lidí v období letních prázdnin Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje na vysoké riziko možného zavlečení viru AMP do ČR. Nákazu lze převézt na značné vzdálenosti zejména prostřednictvím potravin s obsahem vepřového masa, případně kontaminovanými materiály. AMP je možné šířit prostřednictvím výrobků z vepřového masa nebo z masa prasat divokých. Další nebezpeční představuje jakýkoli nákazou kontaminovaný materiál včetně dopravních prostředků, obuvi nebo oblečení „Kromě vzpomínek a fotografií si lidé z dovolené vozí rádi potraviny a suvenýry. Je však potřeba mít se na pozoru. Vzhledem k častému výskytu afrického moru prasat v oblíbených letních destinacích by turisté měli pamatovat na zvýšené nebezpečí možného přenosu této nemoci, ať už při agroturistice nebo při dovozu potravin ...

13. červenec 2023
13
červenec

Kvalitní obiloviny pro současnost i budoucnost

  https://bezpecnostpotravin.cz/kvalitni-obiloviny-pro-soucasnost-i-budoucnost/ Vydáno: 13. 7. 2023 Autor: VÚRV   Foto: Aleš Král   Proč je důležité uchovávat genetické zdroje a jak může šlechtění nových obilnin ovlivnit naši potravinovou soběstačnost? Nejen o tom byl workshop Prezentace odrůd a genetických zdrojů rostlin vhodných pro praktické využití v gastronomii, konaný v polovině června ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v čele s plodinovými kurátory. Akce probíhala za hojné účasti pracovníků z řad gastra a potravinářské výroby. Čirok, bér, laskavec nebo pohanka. Plodiny u nás dosud nepříliš rozšířené, ale slibující lepší zítřky. Mnohé z nich jsou totiž již nyní skvěle přizpůsobené postupně se měnícím klimatickým podmínkám. Lépe zvládají sucho, jsou méně náročné na vodu a výživu anebo mají vynikající nutriční vlastnosti. A navíc jsou bezlepkové. Tyto plodiny si postupně nacházejí cestu nejen k zemědělcům a do našich sýpek, ale také k pekařům a ostatním zpracovatelům potravin. Běžného konzumenta teď pravděpodobně napadne, že obilí přece pěstujeme na každém druhém poli a je ho dostatek. Přesto se kvantita nerovná dostatečná kvalita, ...

13. červenec 2023
13
červenec

Nápoje vhodné k běžné konzumaci

  https://bezpecnostpotravin.cz/napoje-vhodne-k-bezne-konzumaci/ Vydáno: 13. 7. 2023 Autor: viscojis.cz   Foto: Shutterstock Naši dobrou psychickou i fyzickou pohodu podmiňuje dostatečné množství přijímaných tekutin. Pitný režim je velmi důležitý, a to jak z hlediska kvantity, tak i kvality nápojů. Dospělý člověk by měl vypít denně 35 ml na kg hmotnosti, tedy 2 – 2,5 l tekutin v závislosti na obsahu vody v přijímané stravě, denní činnosti a roční době. Jak mají nápoje vypadat, mají-li splnit fyziologické potřeby a současně osvěžit? Především chuť má být mírně nakyslá, nahořklá nebo trpká. Rozhodně nápoj nemá mít chuť sladkou, protože sladká chuť naopak podporuje žízeň. Ideální teplota nápoje se má pohybovat okolo 8 až 10 stupňů nebo i vyšší.  Hovoříme-li o nápojích, je nutné upozornit na existenci mnoha nevhodných nápojů, které jsou zdroji nadměrného množství cukru (nápoje typu cola, slazené minerálky apod.). Kvalitní pitná voda je velmi vhodný nápoj. Pitnou vodu pijte jen z veřejného vodovodu nebo z ověřených zdrojů. Nikdy nepodceňujte její hygienickou kvalitu popřípadě zdravotní závadnost. Zeleninové a ovocné šťávy jsou bohaté na vitaminy ...