Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-amp-v-chorvatsku-a-v-italii-muze-byt-rizikem-zavleceni-do-cr/
Vydáno: 14. 7. 2023
Autor: SVS
Foto: Shutterstock
Vzhledem k výskytu afrického moru prasat (AMP) v některých oblastech Itálie a Chorvatska a v souvislosti se zvýšeným cestováním a pohybem lidí v období letních prázdnin Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje na vysoké riziko možného zavlečení viru AMP do ČR. Nákazu lze převézt na značné vzdálenosti zejména prostřednictvím potravin s obsahem vepřového masa, případně kontaminovanými materiály.
AMP je možné šířit prostřednictvím výrobků z vepřového masa nebo z masa prasat divokých. Další nebezpeční představuje jakýkoli nákazou kontaminovaný materiál včetně dopravních prostředků, obuvi nebo oblečení
„Kromě vzpomínek a fotografií si lidé z dovolené vozí rádi potraviny a suvenýry. Je však potřeba mít se na pozoru. Vzhledem k častému výskytu afrického moru prasat v oblíbených letních destinacích by turisté měli pamatovat na zvýšené nebezpečí možného přenosu této nemoci, ať už při agroturistice nebo při dovozu potravin ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kvalitni-obiloviny-pro-soucasnost-i-budoucnost/
Vydáno: 13. 7. 2023
Autor: VÚRV
Foto: Aleš Král
Proč je důležité uchovávat genetické zdroje a jak může šlechtění nových obilnin ovlivnit naši potravinovou soběstačnost? Nejen o tom byl workshop Prezentace odrůd a genetických zdrojů rostlin vhodných pro praktické využití v gastronomii, konaný v polovině června ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v čele s plodinovými kurátory. Akce probíhala za hojné účasti pracovníků z řad gastra a potravinářské výroby.
Čirok, bér, laskavec nebo pohanka. Plodiny u nás dosud nepříliš rozšířené, ale slibující lepší zítřky. Mnohé z nich jsou totiž již nyní skvěle přizpůsobené postupně se měnícím klimatickým podmínkám. Lépe zvládají sucho, jsou méně náročné na vodu a výživu anebo mají vynikající nutriční vlastnosti. A navíc jsou bezlepkové.
Tyto plodiny si postupně nacházejí cestu nejen k zemědělcům a do našich sýpek, ale také k pekařům a ostatním zpracovatelům potravin. Běžného konzumenta teď pravděpodobně napadne, že obilí přece pěstujeme na každém druhém poli a je ho dostatek. Přesto se kvantita nerovná dostatečná kvalita, ...
https://bezpecnostpotravin.cz/napoje-vhodne-k-bezne-konzumaci/
Vydáno: 13. 7. 2023
Autor: viscojis.cz
Foto: Shutterstock
Naši dobrou psychickou i fyzickou pohodu podmiňuje dostatečné množství přijímaných tekutin. Pitný režim je velmi důležitý, a to jak z hlediska kvantity, tak i kvality nápojů. Dospělý člověk by měl vypít denně 35 ml na kg hmotnosti, tedy 2 – 2,5 l tekutin v závislosti na obsahu vody v přijímané stravě, denní činnosti a roční době.
Jak mají nápoje vypadat, mají-li splnit fyziologické potřeby a současně osvěžit?
Především chuť má být mírně nakyslá, nahořklá nebo trpká. Rozhodně nápoj nemá mít chuť sladkou, protože sladká chuť naopak podporuje žízeň. Ideální teplota nápoje se má pohybovat okolo 8 až 10 stupňů nebo i vyšší.
Hovoříme-li o nápojích, je nutné upozornit na existenci mnoha nevhodných nápojů, které jsou zdroji nadměrného množství cukru (nápoje typu cola, slazené minerálky apod.).
Kvalitní pitná voda je velmi vhodný nápoj. Pitnou vodu pijte jen z veřejného vodovodu nebo z ověřených zdrojů. Nikdy nepodceňujte její hygienickou kvalitu popřípadě zdravotní závadnost.
Zeleninové a ovocné šťávy jsou bohaté na vitaminy ...