9. květen 2023
9
květen

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách – březen 2023

  https://bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-brezen-2023/ Vydáno: 9. 5. 2023 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe       Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin). Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.   T-2 a HT-2 toxiny T-2 a HT-2 toxiny se řadí mezi trichotheceny a jsou produkovány některými plísněmi rodu Fusarium sp. Jejich obsah v obilovinách a výrobcích z nich je předmětem monitorování s cílem nashromáždit potřebná data pro úřad EFSA (maximální limity zatím nebyly stanoveny). EFSA revidoval TDI pro T-2 a HT-2 toxiny – nové TDI bylo stanoveno na úrovni 0,02 µg/kg těl. hm. (snížení na pětinu), ARfD 0,3 µg/kg těl. hm., včetně modifikovaných forem. Dle odhadu dietární expozice T-2 a HT-2 toxin pravděpodobně představuje riziko pro lidské zdraví. Aktuálně platí doporučení Komise ohledně přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v obilovinách a výrobcích z obilovin 2013/165/EU. Podle indik ...

9. květen 2023
9
květen

Konferencia Potravinové právo 2023, 15. – 16. června 2023

 

https://bezpecnostpotravin.cz/konferencia-potravinove-pravo-2023-15-16-cervna-2023/

Vydáno: 9. 5. 2023
Autor: PK ČR

 

 

Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave, Potravinárska komora Slovenska a Potravinářská komora České republiky Vás zvou na 3. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie POTRAVINOVÉ PRÁVO 2023, ktorú organizujú. 

Konferencia sa uskutoční 15. a 16. júna 2023 vo Wellness & Spa Hoteli Zochova Chata**** v Modre na Slovensku.

Témami konferencie budú:

  • environmentálne označenia a tvrdenia o potravinách
  • ochrana spotrebiteľa a potraviny
  • označovanie potravín výrazom „probiotický“
  • právna ochrana názvov potravín (označovanie rastlinných alternatív)
  • výživové a zdravotné tvrdenia o potravinách
  • správne trestanie na úseku úradných kontrol potravín


Viac informácií o konferencii sa dozviete na webovom sídle konferencie www.potravinovepravo.sk.

 

Mgr. Samuel Rybnikár PhD.
Katedra správneho práva, práva životného prostredia a finančného práva
Právnická fakulta
Trnavská univerzita v Trnave
telefón: +421335939635
e-mail: samuel.rybnikar@truni.sk

 

Zdroj: PK ČR

9. květen 2023
9
květen

Při kontrolách hygienických požadavků ve školách a školských zařízeních v Praze v prvním letošním čtvrtletí zjištěna pochybení v 5,3 % případů

  https://bezpecnostpotravin.cz/pri-kontrolach-hygienickych-pozadavku-ve-skolach-a-skolskych-zarizenich-v-praze-v-prvnim-letosnim-ctvrtleti-zjistena-pochybeni-v-53-pripadu/ Vydáno: 9. 5. 2023 Autor: HSHMP   Foto: HSHMP Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) provedla v období prvního čtvrtletí letošního roku 303 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků ve školách a školských zařízeních. Kontroly probíhaly v rámci výkonu státního zdravotního dozoru. Z celkového počtu kontrol se pochybení projevilo u 16 kontrol, což činí 5,3 %. Závady zjištěny v 9 zařízeních školního stravování: zaměstnanci odboru hygieny dětí a mladistvých zde objevili například nedostatečnou provozní hygienu nebo zanedbanou údržbu prostor a předmětů přicházejících do styku s potravinami a pokrmy. Dále pak nedodržování skladovacích podmínek daných výrobcem či křížení čistého a nečistého provozu, což ve svém důsledku představuje významné riziko ohrožení zdraví konzumentů. Čtyřikrát hygienici v praxi identifikovali nedodržení provozních podmínek základních škol, jednou ve střední škole a dvakrát v dětské skupině. Závady se týkaly nedo ...