28. červen 2023
28
červen

Označení přípravků na ochranu rostlin 2D kódy a zasílání dat o distribuci do úložiště

  https://bezpecnostpotravin.cz/oznaceni-pripravku-na-ochranu-rostlin-2d-kody-a-zasilani-dat-o-distribuci-do-uloziste/ Vydáno: 28. 6. 2023 Autor: ÚKZÚZ   Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Přípravky vyrobené od 1. 7. 2023 musí být označené 2D kódem a distributoři těchto přípravků musí zasílat údaje o jejich distribuci do úložiště dat. Novela zákona o rostlinolékařské péči zavádí mimo jiné povinnost označení přípravků na ochranu rostlin určených pro profesionální uživatele 2D kódy a distributorům těchto přípravků povinnost zasílat údaje o distribuci těchto přípravků do úložiště dat. Povinnost označení předepsaným 2D kódem a povinnost zasílat data do úložiště se vztahuje pouze na přípravky vyrobené od data účinnosti novely zákona, tedy od 1. 7. 2023.  Specifikaci 2D kódu a způsob zasílání údajů do úložiště dat stanoví prováděcí právní předpis, tedy vyhláška o přípravcích a pomocných prostředcích na ochranu rostlin, jejíž novelizace zohledňující tyto změny byla dne 27. 6. 2023 zveřejněna ve Sbírce zákonů pod č. 200/2023 Sb. Více informací k tomuto tématu lze získat na webu ÚKZÚZ. Mgr. Petra Hrabčáková, Ph.D., zástup tiskové ...

28. červen 2023
28
červen

Vezměte si s sebou na dovolenou nové číslo časopisu Výživa a potraviny

 

 
Vydáno: 28. 6. 2023
Autor: Společnost pro výživu

 

 

Vezměte si s sebou na dovolenou nové číslo odborného a recenzovaného časopisu Výživa a potraviny, které právě vyšlo, s pravidelnou přílohou Zpravodaj školního a dietního stravování.

Z článků například vybíráme:

  • Jak grilovat zdravě a bezpečně?
  • I jedlé druhy hub mohou způsobit trávicí potíže
  • Co báby kořenářky nevěděly
  • Proces nutriční péče ve zdravotnických zařízeních
  • Dieta a dietní omezení při alergii na bílkovinu vejce
  • Komunikace ve výživě – EMPATIE
  • Maso a mikrobiologická rizika jeho nedostatečné tepelné úpravy
  • ROZHOVOR s doc. Ing. Alešem Rajchlem, Ph.D.
  • Co nového víme o vysoce průmyslově zpracovaných potravinách?

 

Obsah časopisu „Výživa a potraviny – 3/2023“ a „Zpravodaje pro školní a dietní stravování – 3/2023“

Pokud nemáte předplatné, můžete si ho objednat.
Stejně tak jednotlivá čísla a to v tištěné nebo elektronické podobě.
Více na https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/

 

Zdroj: Společnost pro výživu

28. červen 2023
28
červen

Jak grilovat zdravě a bezpečně?

  https://bezpecnostpotravin.cz/jak-grilovat-zdrave-a-bezpecne/ Vydáno: 28. 6. 2023 Autor: Společnost pro výživu, STOB   Foto: Shutterstock Přehledová práce „Jak grilovat zdravě a bezpečně?“ byla publikována Společností pro výživu v časopise „Výživa a potraviny 3/2023“ a také na webových stránkách společnosti. Abstrakt Grilování je velmi oblíbenou a sezónní formou přípravy pokrmů i společenskou událostí. Tato kulinární úprava je však spojena s rizikem vzniku karcinogenních látek, mikrobiální kontaminace a může být i zdrojem nadměrného příjmu tuků a kalorií. Je proto důležité informovat veřejnost o vhodných a bezpečných postupech a doporučeních. Vědecké informace a odborná terminologie však mohou být obtížně srozumitelné pro laickou veřejnost, což může vést k nepochopení a nedodržování odborných doporučení. Autorky přehledové práce: Ing. Lenka Vymlátilová, Ing. Hana Pávková Málková, STOBKlíčová slova: grilování, karcinogenní látky, kontaminace, bezpečí, zdraví Společnost STOB je již dlouhá léta prostředníkem mezi odbornou a laickou veřejností a podílí se na zvyšování nutriční gramotnosti naší populace. Odborné informace zprostředkovává směrem k veřejnosti tak, ab ...