18. září 2023
18
září

První genetická úprava metodou CRISPR-Cas9 u cibule

  https://bezpecnostpotravin.cz/prvni-geneticka-uprava-metodou-crispr-cas9-u-cibule/ Vydáno: 18. 9. 2023 Autor: BIOTRIN   Foto: Shutterstock Vědcům z Indického ředitelství pro výzkum cibule a česneku a ze Státní univerzity v Iowě, USA se podařilo poprvé úspěšně využít metodu CRISPR-Cas9 ke změně vlastností cibule. Jejich objevy představují základ nejen pro budoucí výzkum funkce genů této důležité plodiny, ale také pro šlechtění. Cibule (Allium cepa L.) patří mezi významné zahradnické plodiny pěstované po celém světě. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou flavonoidy, antokyany, fruktooligosacharidy a organosirné sloučeniny. Dosavadní pokroky ve zlepšování jejích vlastností však zaostávají za jinými jednoděložnými plodinami, a to i přesto, že má cibule velkou genetickou variabilitu.  Pro zlepšování vlastností plodin se osvědčila především metoda CRISPR-Cas9, která je oblíbeným nástrojem genového inženýrství pro editaci genomu. Ačkoli byl systém CRISPR/Cas9 již úspěšně využit u mnoha druhů rostlin, stále existuje několik plodin, u nichž aplikace zmíněné technologie doposud úspěšná nebyla – a mezi ně patří právě cibule.  K ověření praktick ...

15. září 2023
15
září

Salmonela v chlazeném kuřecím mase ze zahraničí

https://bezpecnostpotravin.cz/varovani-pro-spotrebitele-salmonela-v-chlazenem-kurecim-mase-ze-zahranici-2/ Vydáno: 15. 9. 2023 Autor: SZPI   Foto: SZPI Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před nebezpečnou potravinou, CHLAZENÝ KUŘECÍ PRSNÍ ŘÍZEK, šarže: 23313202, chov a porážka: Ukrajina, veterinární identifikační označení: SK10094 ES, zpracováno na: Slovensko, Výrobce: WE Trade s.r.o., Hlavná 1088, 925 03 Horné Saliby, Slovensko. Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně Penny Market s.r.o., Rooseveltova 520/100, 779 00 Olomouc. Laboratorní rozbor potvrdil v uvedené šarži potraviny přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza. Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem „Spotřebujte do: 11.08.2023“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv. Notifikaci o zjištění nevyhovující potraviny SZPI vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF). Potravina ...

15. září 2023
15
září

Klamání zákazníků prodejcem drůbeže v Holešovické tržnici

 

https://bezpecnostpotravin.cz/klamani-zakazniku-prodejcem-drubeze-v-holesovicke-trznici/

Vydáno: 15. 9. 2023
Autor: SVS

 

Foto: SVS

Inspektoři Státní veterinární správy z hlavního města odhalili při kontrole prodejce v Holešovické tržnici klamání spotřebitele ze strany jednoho z prodejců. Dotyčný na stánku nabízel k prodeji čerstvé drůbeží maso označené jako „farmářská drůbež“. Na svých webových stránkách zároveň prezentoval ve skutečnosti neexistující „vlastní chov“, z něhož mělo nabízené drůbeží maso pocházet.

Z dokladů, které při kontrole předložil však vyplynulo, že prodávané maso nakoupil ze schváleného zpracovatelského závodu, tedy rozhodně nepocházelo z jeho údajné farmy. Veterinární inspektoři posoudili uvedený způsob prodeje jako klamavý a zakázali tyto produkty dále prodávat. Bylo zjištěno celkem 183 kg drůbežího masa.

S prodejcem bude vedeno přestupkové řízení o pokutě. Za porušení pravidel pro označování potravin (zákona o potravinách) při jejich nabízení k prodeji lze vyměřit pokutu až 50 milionů Kč.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

 

 

Zdroj: SVS