Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Výzkumný ústav rostlinné výroby zve zájemce na „Den otevřených dveří“, ve středu 31. května v areálu VÚRV, v.v.i. v Praze-Ruzyni (Drnovská 507).Motto Dne otevřených dveří je: Jak věda pomáhá rostlinám, živočichům a lidem.
Z programu:
Prohlídka genové banky
Prohlídky laboratoří, skleníků, polí a techniky
Živá půda, využití kompostů, vermikomposty
Prohlídka experimentálních laboratoří a polních pokusů
https://bezpecnostpotravin.cz/konecne-lahodne-nove-proteiny-vylepsuji-bezlepkove-potraviny/
Vydáno: 26. 5. 2023
Autor: Gate2Biotech
Foto: Shutterstock
Informace portálu Gate2Biotech – Lepek je směs jedněch z největších známých přírodních proteinů. V pokrmech má blahodárné vlastnosti. Udržuje těsto nadýchané a přispívá k chuti výsledných produktů. Stinnou stránkou lepku je, že u části lidí vyvolává zdravotní problémy.
Rovněž využívají saponiny z hvězdnicovitých rostlin a merlíků, případně slizy z obilek, které přispívají ke zvýšení kvality bezlepkových produktů a jako bonus mohou přidávat vlákninu. Takto připravené těsto lze upéct nebo třeba vytisknout na 3D tiskárně, což šetří energii a poskytuje další zajímavé možnosti při výrobě potravin.
Badatelé provádějí experimenty s pečením, které kombinují potravinářské technologie s materiálovými vědami. Pro tyto experimenty je zásadní recept, který je zcela bezlepkový a přitom vytvoří nadýchané těsto.
Lepek je problematický asi pro 2 až 3 procenta lidí. Jak uvádí Stephan Bischoff z Institut ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-20-tyden-2023/
Vydáno: 26. 5. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 20. týdnu 2023: 15. 5. – 21. 5. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
Ohlásila země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
Potraviny
19/05/2023
Německo
vysoký obsah jódu v pražených mořských řasách Nori
Čína, přes Německo
19/05/2023
Česká republika
...