26. květen 2023
26
květen

Den otevřených dveří Výzkumného ústavu rostlinné výroby se koná 31. 5. 2023

 

https://bezpecnostpotravin.cz/den-otevrenych-dveri-vyzkumneho-ustavu-rostlinne-vyroby-se-kona-31-5-2023/

Vydáno: 26. 5. 2023
Autor: VÚRV

 

Foto: VÚRV

 

Výzkumný ústav rostlinné výroby zve zájemce na „Den otevřených dveří“, ve středu 31. května v areálu VÚRV, v.v.i. v Praze-Ruzyni (Drnovská 507). Motto Dne otevřených dveří je: Jak věda pomáhá rostlinám, živočichům a lidem.

Z programu:

  • Prohlídka genové banky
  • Prohlídky laboratoří, skleníků, polí a techniky
  • Živá půda, využití kompostů, vermikomposty
  • Prohlídka experimentálních laboratoří a polních pokusů
  • Demonstrace plodin, pokusů, škodlivých organismů, plevelů
  • Ukázka a předvedení zemědělské techniky
  • Využití nových technologií v zemědělství
  • Význam včel jako opylovačů plodin
  • Diskuse s vědeckými pracovníky
  • Praktické ukázky

Pozvánka je ke stažení zde 

 

Zdroj: VÚRV


 

26. květen 2023
26
květen

Konečně lahodné: Nové proteiny vylepšují bezlepkové potraviny

  https://bezpecnostpotravin.cz/konecne-lahodne-nove-proteiny-vylepsuji-bezlepkove-potraviny/   Vydáno: 26. 5. 2023 Autor: Gate2Biotech   Foto: Shutterstock Informace portálu Gate2Biotech – Lepek je směs jedněch z největších známých přírodních proteinů. V pokrmech má blahodárné vlastnosti. Udržuje těsto nadýchané a přispívá k chuti výsledných produktů. Stinnou stránkou lepku je, že u části lidí vyvolává zdravotní problémy. Rovněž využívají saponiny z hvězdnicovitých rostlin a merlíků, případně slizy z obilek, které přispívají ke zvýšení kvality bezlepkových produktů a jako bonus mohou přidávat vlákninu. Takto připravené těsto lze upéct nebo třeba vytisknout na 3D tiskárně, což šetří energii a poskytuje další zajímavé možnosti při výrobě potravin. Badatelé provádějí experimenty s pečením, které kombinují potravinářské technologie s materiálovými vědami. Pro tyto experimenty je zásadní recept, který je zcela bezlepkový a přitom vytvoří nadýchané těsto. Lepek je problematický asi pro 2 až 3 procenta lidí. Jak uvádí Stephan Bischoff z Institut ...

26. květen 2023
26
květen

Hlášení v systému RASFF: 20. týden 2023

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-20-tyden-2023/ Vydáno: 26. 5. 2023 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe     Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 20. týdnu 2023: 15. 5. – 21. 5. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií. Datum Ohlásila země Důvod ohlášení Země původu výrobku     Potraviny   19/05/2023 Německo  vysoký obsah jódu v pražených mořských řasách Nori Čína, přes Německo 19/05/2023 Česká republika   ...