Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/mohou-tradicni-lecive-rostliny-pomoci-v-boji-proti-rakovine/
Vydáno: 29. 5. 2023
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN – Mezinárodní spolupráce skupiny výzkumníků z John Innes Centre vedla k úspěšnému osekvenování genomu rostliny šišáku. Vědce tento rozsáhlý rod bylin z čeledě hluchavkovitých rostlin zajímal zejména proto, že šišák produkuje sloučeninu zvanou scutebarbatin A. O této sloučenině je známo, že působí proti řadě rakovinných buněk.
Rostlina šišáku vousatého (Scutellaria barbata), v Číně běžněji známá jako Ban Zhi Lian, našla využití v tradiční čínské medicíně pro účely snížování horečky a léčby zánětů. Mimo to bylo v dřívější klinické studii prokázáno, že během chemoterapie mohou odvary z šišáku snížit riziko metastází, což zvýšilo zájem vědců o další výzkum této rostliny.
Profesorka Cathie Martinová, vedoucí výzkumné skupiny a spoluautorka současné studie, uvedla: „Zjistili jsme, že primární metabolit, scutebarbatin A, působí proti rakovinným buňkám, ale ne vůči nerakovinným buňkám, které jsou zvláště důležité v boji proti rakovině. Nyní se snažíme vyvinout metody pro syntézu většího m ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-navrh-vedeckeho-stanoviska-k-hornimu-tolerovatelnemu-prijmu-folatu/
Vydáno: 29. 5. 2023
Autor: KM EFSA
Oddělení EFSA pro výživu a inovace potravin zahájilo veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k hornímu tolerovatelnému příjmu (UL, the tolerable upper intake level) folátů. Tento dokument přehodnocuje bezpečnost užívání folátů a uvádí revidované UL.
Zainteresované strany se vyzývají, aby do uvedené lhůty předložily své připomínky. Při předkládání připomínek je třeba uvést konkrétní odkaz na číslo řádku a stránky, ke které se připomínky vztahují.
Další údaje nebo soubory na podporu připomínek lze předložit pomocí příslušné funkce v digitálním formuláři. Název každého připojeného souboru musí obsahovat odkaz na připomínku, které se týká (např. identifikátor připomínky, téma atd.). Soubor musí být ve formátu umožňujícím vyhledávání a přístupném pro stažení. Naskenované dokumenty nebudou brány v úvahu.
Další informace k průběhu veřejné konzultace, návrh dokumentu a jeho příloh a elektronický formulář pro podání připomínek naleznete na portálu EFSA Connect.
Veřejná konzultace je otevřená do 30. 6. 2023.
Z ...
https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-efsa-o-uloze-vody-pouzivane-pri-pestovani-manipulaci-a-zpracovani-ovoce-zeleniny-a-bylin-na-sireni-antimikrobialni-rezistence/
Vydáno: 29. 5. 2023
Autor: KM EFSA
EFSA dne 22. 5. vyhlásil tendr (OC/EFSA/BIOHAW/2023/01) s cílem získat poznatky o úloze vody používané při předsklizňové a posklizňové manipulaci a zpracování čerstvého a mraženého ovoce, zeleniny a bylin (např. přečištěná nebo znovu použitá voda) na šíření bakterií rezistentních vůči antimikrobiálním látkám a determinant rezistence (genů, plazmidů, celkového rezistomu) v různých evropských regionech.
Cílem akce je představit pozadí, cíle, úkoly a výsledky otevřené výzvy k předkládání nabídek.
Kdy: 19. června 2023, 15:00-15:45 hod.
Kde: On-line
Registrace je možná on-line do 15. června 2023.
Během webináře budou mít účastníci možnost klást písemné dotazy, a to prostřednictvím funkce chatu. Dotazy budou shromažďovány a anonymizovány, aby mohly být zodpovězeny písemně a zveřejněny krátce po skončení akce. Odpovědi budou přístupné také na této webové stránce po skončení akce.
Zasedání bude probíhat online. Odkaz pro připojení k setkání bude zpřístupněn po uzavření ...