Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/efsa-pro-zlepseni-zivotnich-podminek-telat-je-vhodny-chov-v-malych-skupinach/
Vydáno: 29. 3. 2023
Autor: KM EFSA
Foto: Shutterstock
Telata by měla být v prvních týdnech života ustájena v malých skupinách a neměli by se používat individuální kotce. Telata také potřebují dostatečný prostor pro odpočinek, pohyb a přístup k pohodlné podestýlce. To jsou některá z doporučení, která dnes zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve svém vědeckém stanovisku na podporu revize právních předpisů Evropské unie o dobrých životních podmínkách zvířat.
Vědci úřadu EFSA uvedli, že telatům by mělo být podáváno od věku dvou týdnů dlouhovláknité krmivo, například seno, a jeho množství by se mělo postupně zvyšovat. Vysoký příjem vlákniny je nutný k pokrytí potřeby přežvykování a železa.
Vědecké důkazy ukazují, že telata s omezeným kontaktem s matkou často trpí stresem z izolace a neschopností sát. Pro zlepšení jejich welfare by měla být mláďata držena u matky minimálně jeden den, i když se doporučuje delší kontakt vzhledem k výhodám pro tele i krávu.
Vědecky podložená doporučení pro podporu rozhodování zákonodárců
Vědci úřadu EFSA posou ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nitrosaminy-v-potravinach-urad-efsa-hodnotil-zdravotni-riziko/
Vydáno: 29. 3. 2023
Autor: KM EFSA
Foto: Shutterstock
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotil zdravotní riziko plynoucí z přítomnosti deseti nitrosaminů (N-nitrosaminů) v potravinách. Závěrem hodnocení je, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům, sloučeninám, které mohou vznikat v potravinách při jejich přípravě a zpracování, vyvolává zdravotní obavy.
Nitrosaminy jsou reakčními produkty nitrosačních činidel (např. dusitany, oxidy dusíku nebo sekundární aminy) a mohou se tvořit v různých potravinách za podmínek zpracování v přítomnosti těchto reaktantů. Nitrosaminy byly zjištěny např. v uzených masných výrobcích, zpracovaných rybách, pivu a jiných alkoholických a nealkoholických nápojích, sýrech, sójové omáčce, olejích, zpracované zelenině a lidském mléce. Vznikají také tepelným zpracováním a jejich obsah v potravinách se tepelným zpracováním zvyšuje, přičemž relativně vysoké obsahy jsou pozorovány v masných a rybích výrobcích. Jedná se o látky s genotoxickými a karcinogenními vlastnostmi.
Úřad EFSA hodnotil ve vědeckém stanov ...
https://bezpecnostpotravin.cz/eurocigua-ii-integrovany-pristup-k-hodnoceni-rizik-ciguatoxinu-v-rybach-pro-lidske-zdravi-v-evrope/
Vydáno: 29. 3. 2023
Autor: KM EFSA
Zdroj: EFSA
Otrava ciguaterou z ryb je celosvětově nejčastějším typem otravy z potravin způsobeným mořskými biotoxiny. Počet otrav se odhaduje na 20 000-50 000 případů ročně. Studie ukazují, že hlášeno je méně než 10 % skutečných případů. V posledních letech se tato nákaza stala veřejným zdravotním problémem na Kanárských ostrovech, kde je považována za nové riziko, které je částečně důsledkem změny klimatu.
Otrava je obvykle způsobena konzumací ryb, v jejichž mase se nahromadily ciguatoxiny (CTX). CTX jsou produkovány dvěma čeleděmi mikrořas zvanými Gambierdiscus spp. a Fukuyoa spp. Spotřebitelé, kteří konzumují ryby kontaminované CTX, mohou trpět řadou krátkodobých i dlouhodobých příznaků včetně gastrointestinálních, kardiovaskulárních a neurologických účinků.
Otravy ciguaterou se vyskytují hlavně v tropických a subtropických oblastech a poprvé byly zaznamenány v roce 2004 na španělských a portugalských Makaronéských ostrovech (Kanárské ostrovy a Madeira) v Atlantském oceánu. Mikrořasy Gambierdis ...