Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nutrivigilance-2022-sber-a-analyza-informaci-nezadoucich-zdravotnich-reakci/
Vydáno: 3. 4. 2023
Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ
Systém Nutrivigilance, jehož podstatou je sběr a analýza informací nežádoucích zdravotních reakcí (primárně neinfekčního původu) po konzumaci vybraných druhů potravin, funguje v ČR pro širokou veřejnost od roku 2015.
Za rok 2022 bylo do systému nahlášeno celkem 9 případů nežádoucích účinků (NÚ) po konzumaci potravin včetně doplňků stravy (DS). Většina z nich pocházela od přímých spotřebitelů, pouze jeden byl hlášen odborným zdravotnickým pracovníkem. Všechna hlášení NÚ se týkala dospělých osob. Více jak polovina případů byla ale vzhledem k jejich charakteru (podezření na infekční onemocnění) postoupena do kompetence pracovníkům hygienických stanic (KHS), nebo na ně byl samotným spotřebitelům předán kontakt.
Po konzumaci těch potravin, na které se systém primárně zaměřuje a u nichž byla hodnocena příčinná souvislost (PS), se vyskytly reakce gastrointestinálního, kožního, alergického a jedna i systémového charakteru (dechové obtíže, malátnost, únava, porucha spánku) ...
https://bezpecnostpotravin.cz/co-vlastne-jime-v-kvetnu-zacne-rocni-studie-narodni-individualni-spotreba-potravin-v-cr-nisp26/
Vydáno: 3. 4. 2023
Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ
Foto: Shutterstock
V květnu 2023, po 20 letech od posledního podobného projektu, začne rozsáhlá roční studie „Národní individuální spotřeba potravin v ČR“.
Bude se hodnotit nutriční profil osob v naší populaci, expozice (příjem živin) a zdravotní rizika. Lze očekávat velmi zajímavé výsledky, protože poslední studie se konala před 20 lety. Sběr dat začne 1. 5. 2023 a potrvá celý rok, a to mezi respondenty ze všech sociálních skupin a z celého spektra věku. Zapojí se asi 3000 osob od 1 roku do 75 let.
Data budou využita pro kotrolní orgány (OOVZ, SVS, SZPI). Zajímavé srovnání poskytně jistě i s dalšími zeměmi v EU. Studie vychází z Akčního plánu, z Usnesení vlády, ze dne 16. března 2022 č. 200, „o Akčním plánu realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030“.
Studii financuje MZ ČR a realizuje SZÚ (CZVP).
Podívejte se na jednoduchou infografiku.
Inforgrafika – Národní individuální spotřeba potravin
prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 1.4.2023
Infograf ...
Memorandum o spolupráci mezi Akademií věd ČR a Technologickým centrem Praha bylo dne 30. března 2023 podepsáno předsedkyní AV ČR Evou Zažímalovou a ředitelem TC Praha Karlem Klusáčkem. Hlavními tématy spolupráce bude zapojování českého výzkumu do Evropského výzkumného prostoru, podpora vzniku a rozvoje inovativních firem a sdílení informací o relevantních vzdělávacích aktivitách. Obě instituce spolu dlouhodobě udržují velmi dobré pracovní vztahy a po změně názvu Technologického centra AV ČR na Technologické centrum Praha se dohodly, že zájem na další spolupráci stvrdí podepsáním společného Memoranda.
„Podepsání memoranda pro nás znamená další důležitý krok v utužování vzájemných vztahů. Věřím, že výsledky spolupráce pomohou posílit postavení Akademie věd v Evropském výzkumném prostoru.“ (prof. David Honys, člen akademické rady AV ČR)