4. duben 2023
4
duben

CRISPR-Combo systém pro simultánní editaci a aktivaci genů

  https://bezpecnostpotravin.cz/crispr-combo-system-pro-simultanni-editaci-a-aktivaci-genu/   Vydáno: 4. 4. 2023 Autor: BIOTRIN   Foto: Flexible CRISPR-Combo System Used to Edit Genomes in Plants- Crop Biotech Update (December 21, 2022) | Crop Biotech Update – ISAAA.org Informace organizace BIOTRIN. Přestože i v Indii podléhá pěstování geneticky modifikovaných (GM) plodin poměrně přísným regulacím, je zde výzkum nástrojů umožňujících genomové editace v plném rozkvětu. O tom vypovídá například nedávný výzkum vědců z Amrita School of Biotechnology, kteří vytvořili flexibilní platformu CRISPR-Combo pro simultánní editaci genomu a aktivaci genů v rostlinách. Výsledky jejich studie, které jsou shrnuty v Science Open, demonstrují potenciální využití této technologie pro efektivnější šlechtění plodin. Systémy pro editaci genomu založené na technologii CRISPR-Cas9 byly stejně jako aktivační systémy CRISPR již dříve využity pro úpravy rostlinného genomu a jeho exprese. Obvykle však bylo těchto systémů využíváno samostatně. Cílem zmíněné studie bylo především prozkoumat potenciál kombinace těchto systémů, k čemuž byla vytvořena platforma CRISPR-Combo. Týmu ...

4. duben 2023
4
duben

Nedostatek vitaminu D souvisí se ztrátou svalové síly

  https://bezpecnostpotravin.cz/nedostatek-vitaminu-d-souvisi-se-ztratou-svalove-sily/ Vydáno: 4. 4. 2023 Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ   Foto: Shutterstock Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ. Nízká hladina vitaminu D výrazně zvyšuje riziko ztráty svalové síly v souvislosti s věkem.  Dynapenie je ztráta svalové síly. Není způsobena neurologickým nebo svalovým onemocněním. Obvykle je spojena u dospělých osob s věkem 50 let a více. Hlavní rizikový faktor je pád, vyplývá z nové studie. Studii ELSA zveřejnil časopis Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research (2022). Studie analyzovala údaje od více než 3 205 pacientů, lidí ve věku 50 let a starších, s předchozí dynapenií. Hodnoty vitaminu 25(OH)D v séru Vědci studovali proces stárnutí po dobu čtyř let. Studie začala v roce 2002. Účastníkům byla měřena hladina vitaminu 25(OH)D v séru. Respondenti byli zařazeni do kategorií: dostatečná hladina > než 50 nmol/l, nízká 30 až 50 nmol/l a nedostatečná < 30 nmol/l. Po čtyřech letech byla hodnocena síla úchopu účastníků celkové svalové síly stisku < 26 kg u mužů a < ...

4. duben 2023
4
duben

Příručka pro tabákové výrobky

 

https://bezpecnostpotravin.cz/prirucka-pro-tabakove-vyrobky-2/

Vydáno: 4. 4. 2023
Autor: SZPI

 

Ilustrační foto (Pixabay)

SZPI poskytuje k využití příručku, v níž jsou shrnuty základní povinnosti  hospodářských subjektů, které vyrábí, dováží, distribuují nebo uvádějí na trh tabákové výrobky. Příručka uvádí přehled požadavků, k jejichž kontrole je SZPI příslušná. Za závazné informace je vždy nutné považovat platná znění předmětných právních předpisů.

Aktualizováno: duben 2023

Příloha


Zdroj: SZPI