Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/letenske-prase-2023-zazijte-atmosferu-staroceske-zabijacky.aspx
Vydáno: 19.1.2023
Autor: NZM
Patnáctý ročník této akce se koná v sobotu 21. ledna 2023 v NZM Praha.
Zažít tradiční českou domácí zabijačku už se leckomu dnes nepodaří. Možnost mají ti, kdo v sobotu 21. ledna 2023 od 10 do 17 hodin zavítají do Národního zemědělského muzea na akci Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu. Patnáctý ročník této výjimečné akce vám nejen naplní chuťové pohárky, ale i otestuje vaši zručnost, znalosti tradic a představí zajímavosti z cechu řeznického.
Můžete se těšit na ukázky bourání prasete, zabijačkové speciality i workshopy pod taktovkou kuchařů z Asociace kuchařů a cukrářů. Kromě zabijačkových pochoutek na muzejním dvorku si budete moci vyzkoušet, jak se plní a špejlují jitrnice, uvidíte práci řeznického mistra či ukázky historického řeznického náčiní ze sbírek Národního zemědělského muzea. Pro děti jsou připravené výtvarné dílny, řeznická kvízová stezka i divadelní představení O Prasátku Arturovi. Historii i současnost přiblíží krátký dokument "Zabija ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/prednaska-na-tema-nealkoholicka-piva.aspx
Akce v rámci potravinářských úterků se bude konat 31. ledna 2023.
ABSTRAKT
Ačkoli je pivo s obsahem alkoholu široce používaným nápojem v mnoha kulturách, existuje jeho alternativa s nízkým nebo až nulovým obsahem alkoholu. Potřeba tohoto relativně nového nápoje byla vyvolána potřebou stejně chutnajícího nápoje bez obsahu alkoholu z důvodů zdravotních nebo dietetických.
V současné době existují 2 základní směry výroby nealkoholických piv: první způsob je založen na výrobě normálního piva obsahujícího alkohol a odstranění alkoholu z tohoto piva (lze dosáhnout až 0,0 % obj. alkoholu) a druhý způsob je vedení varného a kvasného postupu (většinou s použitím speciálních kvasinek) tak, aby obsah alkoholu byl v limitu 0,5 % obj. alkoholu.
V současné době vyráběná nealkoholická a nízkoalkoholická piva (NABLAB) mají aromatický profil, který je dosti odlišný od skutečného piva. Tyto vady jsou také kvůli nedostatku alkoholu (a nedostatku aldehyd-redukujícího účinku alkoholového kvašení). Využití nových kmenů kvasinek, které neumí zkvasit maltózu (majoritní cukr mladiny), je vysoce slibné ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/nove-potravinarske-predpisy-eu-prosinec-2022.aspx
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami
Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztahují k úzké problematice nebo jen k určitému členskému státu a jsou rovněž přímo platná.Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU: Přímý přístup do Úředního věstníku - Výsledky vyhledávání - EUR-Lex (europa.eu)
0. SPOLEČNÁ ORGANIZACE ZEMĚDĚLSKÝCH TRHŮNařízení 2022/2513/EU ze dne 26. září 2022, kterým se mění nařízení 2017/891/EU, pokud jde o maximální výši podpory na stažení ovoce a zeleniny z trhu za ...