Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/4-evropska-konference-o-xylella-fastidiosa/
Vydáno: 10. 3. 2023
Autor: KM EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) pořádá 4. evropskou konferenci o Xylella fastidiosa s aktivním přispěním hlavních výzkumných iniciativ EU a nadnárodních výzkumných iniciativ zaměřených na X. fastidiosa – BeXyl, BIOVEXO, ERC MultiX a EUPHRESCO. Konferenci budou předsedat Blanca B. Landa, která koordinuje projekt BeXyl (Beyond Xylella) financovaný EU, a Giuseppe Stancanelli, který vede tým pro hodnocení rizik pro zdraví rostlin v EFSA. Vědecký výbor této konference zahrnuje vědce ze všech partnerských organizací a externích recenzentů.
4. evropská konference o Xylella fastidiosa se bude konat 20. srpna 2023 v Lyonu (Francie) jako satelitní akce Mezinárodního kongresu o patologii rostlin (ICPP2023).
Prezentace a diskuse zhodnotí výsledky výzkumu, k němuž došlo od prvního odhalení X. fastidiosa v Evropě v roce 2013. Během tohoto posledního desetiletí dva velké výzkumné projekty financované Evropskou unií zaplnily mezery ve znalostech o charakteristických prvcích ohnisek n ...
https://bezpecnostpotravin.cz/svetovy-den-ledvin-9-brezen/
Vydáno: 9. 3. 2023
Autor: SZÚ
Foto: SZÚ
Světový den ledvin každoročně připadá na druhý čtvrtek v březnu, což je letos 9. březen. Cílem akce je zvýšit informovanost a povědomí veřejnosti o primární prevenci, rizikových faktorech, nemocech ledvin, jejich včasné diagnostice a možnostech léčby.
Až 10 % populace se léčí s chronickým onemocněním ledvin. O onemocnění svých ledvin neví 40 % pacientů až do chvíle, kdy s akutními problémy navštíví lékaře. Chronická onemocnění ledvin v raném stadiu často nemívají žádné příznaky a nezpůsobují potíže. Člověk může ztratit až 90 % funkce ledvin, aniž by měl jakékoliv příznaky.
V pokročilém stadiu patří mezi příznaky chronického onemocnění ledvin:
otoky v oblasti očních víček, kotníků a dolních končetin, únava, snížená výkonnost, poruchy soustředění, ztráta chuti k jídlu či jiné zažívací potíže, pocení, snížená tvorba moči až zástava močení, v některých případech naopak – zvýšené močení – více než 2500 ml/24 hod., časté močení v nočních hodinách.
Chronickým onemocněním ledvin lze předcházet dodržováním je ...
V současné době probíhá přijímání návrhů do druhé výzvy EIT pro inovace v potravinářství pro rok 2023, která bude mít uzávěrku 13. dubna 2023.
Cílem výzvy EIT Food Open Innovation Call 2023 je urychlit inovace, které povedou k pozitivním změnám v potravinovém systému. Hledáme potravinářské, inovativní projekty, které přinesou na trh nové produkty, zavedou nové a vylepšené obchodní postupy a služby a dosáhnou:
Zdravějšího života prostřednictvím potravin
Potravinového systému s co nejnižší produkcí skleníkových plynů
Plně transparentní, spravedlivý a odolný potravinový systém
Další podrobnosti o požadavcích výzvy naleznete v pokynech k výzvě.
V případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat: EIT Food Hub Česko
Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoká škola chemicko-technologická v Praze