10. březen 2023
10
březen

4. evropská konference o Xylella fastidiosa

https://bezpecnostpotravin.cz/4-evropska-konference-o-xylella-fastidiosa/   Vydáno: 10. 3. 2023 Autor: KM EFSA   Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) pořádá 4. evropskou konferenci o Xylella fastidiosa s aktivním přispěním hlavních výzkumných iniciativ EU a nadnárodních výzkumných iniciativ zaměřených na X. fastidiosa – BeXyl, BIOVEXO, ERC MultiX a EUPHRESCO. Konferenci budou předsedat Blanca B. Landa, která koordinuje projekt BeXyl (Beyond Xylella) financovaný EU, a Giuseppe Stancanelli, který vede tým pro hodnocení rizik pro zdraví rostlin v EFSA. Vědecký výbor této konference zahrnuje vědce ze všech partnerských organizací a externích recenzentů. 4. evropská konference o Xylella fastidiosa se bude konat 20. srpna 2023 v Lyonu (Francie) jako satelitní akce Mezinárodního kongresu o patologii rostlin (ICPP2023). Prezentace a diskuse zhodnotí výsledky výzkumu, k němuž došlo od prvního odhalení X. fastidiosa v Evropě v roce 2013. Během tohoto posledního desetiletí dva velké výzkumné projekty financované Evropskou unií zaplnily mezery ve znalostech o charakteristických prvcích ohnisek n ...

10. březen 2023
10
březen

Světový den ledvin – 9. březen

  https://bezpecnostpotravin.cz/svetovy-den-ledvin-9-brezen/   Vydáno: 9. 3. 2023 Autor: SZÚ   Foto: SZÚ Světový den ledvin každoročně připadá na druhý čtvrtek v březnu, což je letos 9. březen. Cílem akce je zvýšit informovanost a povědomí veřejnosti o primární prevenci, rizikových faktorech, nemocech ledvin, jejich včasné diagnostice a možnostech léčby. Až 10 % populace se léčí s chronickým onemocněním ledvin. O onemocnění svých ledvin neví 40 % pacientů až do chvíle, kdy s akutními problémy navštíví lékaře. Chronická onemocnění ledvin v raném stadiu často nemívají žádné příznaky a nezpůsobují potíže. Člověk může ztratit až 90 % funkce ledvin, aniž by měl jakékoliv příznaky. V pokročilém stadiu patří mezi příznaky chronického onemocnění ledvin: otoky v oblasti očních víček, kotníků a dolních končetin, únava, snížená výkonnost, poruchy soustředění, ztráta chuti k jídlu či jiné zažívací potíže, pocení, snížená tvorba moči až zástava močení, v některých případech naopak – zvýšené močení – více než 2500 ml/24 hod., časté močení v nočních hodinách. Chronickým onemocněním ledvin lze předcházet dodržováním je ...

10. březen 2023
10
březen

Druhý termín výzvy k předkládání návrhů na inovace 2023

 

 
Vydáno: 8. 3. 2023
Autor: EIT Food Hub Česko

 

Foto: EIT Food

 

V současné době probíhá přijímání návrhů do druhé výzvy EIT pro inovace v potravinářství pro rok 2023, která bude mít uzávěrku 13. dubna 2023.

Cílem výzvy EIT Food Open Innovation Call 2023 je urychlit inovace, které povedou k pozitivním změnám v potravinovém systému. Hledáme potravinářské, inovativní projekty, které přinesou na trh nové produkty, zavedou nové a vylepšené obchodní postupy a služby a dosáhnou:

  • Zdravějšího života prostřednictvím potravin
  • Potravinového systému s co nejnižší produkcí skleníkových plynů
  • Plně transparentní, spravedlivý a odolný potravinový systém

Další podrobnosti o požadavcích výzvy naleznete v pokynech k výzvě.

V případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat: EIT Food Hub Česko

Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

 

Zdroj: EIT Food