Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-prosinec-2022.aspx
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.
T-2 a HT-2 toxiny
T-2 a HT-2 toxiny se řadí mezi trichotheceny a jsou produkovány některými plísněmi rodu Fusarium sp. Jejich obsah v obilovinách a výrobcích z nich je předmětem monitorování s cílem nashromáždit potřebná data pro úřad EFSA (maximální limity zatím nebyly stanoveny). EFSA revidoval TDI pro T-2 a HT-2 toxiny – nové TDI bylo stanoveno na úrovni 0,02 µg/kg těl. hm. (snížení na pětinu), ARfD 0,3 µg/kg těl. hm., včetně modifikovaných forem. Dle odhadu dietární expozice T-2 a HT-2 toxin pravděpodobně představuje riziko pro lidské zdraví. Aktuálně platí doporučení Komise ohledně přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v obilovinách a výrobcích z obilovin 2013/165/EU. Podle indikativních hodnot z uvedeného doporučení jsou navrženy ML (viz níže v ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/zoonotickych-onemocneni-a-epidemii-prenasenych-potravinami-v-eu-pribyva-pocty-ale-stale-nedosahuji-urovne-pred-pandemii.aspx
Výroční zpráva EFSA a ECDC o zoonózách v EU za rok 2021
V roce 2021 došlo v porovnání s předchozím rokem k celkovému nárůstu hlášených případů zoonóz a ohnisek nákaz z potravin, ale jejich úroveň je stále výrazně nižší než v předpandemických letech, vyplývá z nejnovější výroční zprávy EU One Health o zoonózách, kterou vydaly EFSA a ECDC.
Celkový pokles hlášených případů a ohnisek ve srovnání s předpandemickými roky pravděpodobně souvisí s opatřeními proti COVID-19, která byla v roce 2021 stále v platnosti. Mezi několik málo výjimek patří počet případů yersiniózy a počet ohnisek listeriózy z potravin, které překročily předpandemické úrovně.
Nejčastějším původcem ohniska nákazy z potravin byly bakterie rodu Salmonella, které se na celkovém počtu podílely z 19,3 % (773). Ohniska nákazy z potravin se od celkově hlášených případů onemocnění liší tím, že se jedná o události, při nichž se nejméně dvě osoby nakazí stejným onemocněním ze stejné kontaminované potraviny. Nejčastějším zdrojem ohnisek salmonelózy byla v ...
https://www.tacr.cz/quantera-call-2023-pripravte-se-na-mezinarodni-vyzvu-v-oblasti-kvantovych-technologii/
V lednu 2023 bude vyhlášena mezinárodní výzva QuantERA Call 2023, která podporuje výzkum v oblasti kvantových technologií.
Témata výzvy (v originálním znění):
Quantum Phenomena and Resources (základní výzkum)
Applied Quantum Science (aplikovaný výzkum)
Technologická agentura ČR (TA ČR) podpoří české uchazeče v celkové alokaci 750 000 EUR. O podporu se mohou ucházet podniky a výzkumné organizace. Čeští uchazeči musí splňovat národní podmínky, které jsou zveřejněné v dokumentu Základní parametry výzvy QuantERA Call 2023, vycházející z Programu EPSILON (Podprogram 1 – Znalostní ekonomika). Výzva je financována z Národního plánu obnovy v rámci komponenty 5.2 s názvem „Podpora výzkumu a vývoje v podnicích a zavádění inovací do podnikové praxe” a její investice „Podpora výzkumu a vývoje v synergických efektech s rámcovým programem pro výzkum a inovace”.
TA ČR ve výzvě QuantERA II Call 2023 podpoří pouze ty české uchazeče, kteří se zapojí do projektů zaměřených na aplikovaný výzkum (tedy v tematické oblasti Applied Quantum Science). České uchaz ...