8. březen 2023
8
březen

M-ERA.NET 3 Call 2022: Výsledky mezinárodní výzvy

https://www.tacr.cz/m-era-net-3-call-2022-vysledky-mezinarodni-vyzvy/ Do mezinárodní výzvy M-ERA.NET 3 Call 2022, která je zaměřená na materiálový výzkum a inovace, se přihlásilo 81 českých uchazečů v rámci 41 výzkumných projektů. Technologická agentura ČR (TA ČR) podpoří pět úspěšných českých týmů, které se budou podílet na těchto projektech:     DC-PEM (Development of a cost-effective anode for PEM water electrolysis)   H2MobilHydride (Development and Processing of Advanced Metal Hydride Composites with Specific Microstructure Properties for mobile hydrogen storage applications)   HAMAAC (Healable Al alloys Manufacturing by Advanced Automated Characterisation)   SAFER (Self-healing fiber ceramic matrix composite)   TOP-Crete (Novel bendable thermoplastic rebars for improved durability and sustainability of concrete structures) Cílem výzvy bylo podpořit projekty v těchto oblastech (v originálním znění): 1. Materials for energy2. Innovative surfaces, coatings and interfaces3. High performance composites4. Functional materials5. New strategies for advanced material-based technologies in health applica ...

8. březen 2023
8
březen

Výzva k zapojení do projektu EIT Food RIS Consumer Engagement Labs

  https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-k-zapojeni-do-projektu-eit-food-ris-consumer-engagement-labs/   Vydáno: 8. 3. 2023 Autor: EIT Food   Foto: EIT Food   EIT Food RIS Consumer Engagement Labs je největší evropskou iniciativou v oblasti spoluvytváření potravin. Zapojuje spotřebitele a výrobce na základě inovativní metodiky vyvinuté Fakultou managementu Varšavské univerzity. Zapojením se do projektu získáte finanční prostředky a poradenství pro spolupráci se spotřebiteli a společné spoluvytváření nových potravinářských výrobků. V letech 2019-2022 se do spolupráce zapojilo 82 panelů spotřebitelů a 43 společností z 16 evropských zemí, které společně navrhly, vyvinuly a uvedly na trh 22 inovativních potravinářských výrobků. EIT Food hledá účastníky konsorcia, kteří budou provozovat laboratoře s účastí místních spotřebitelů a komercializovat nové potravinářské výrobky. Způsobilé organizace: každé konsorcium by měly tvořit 2 organizace působící ve stejné zemi: Vědecká organizace (univerzita nebo výzkumný ústav) Výrobce potravin (společnost vyrábějící potraviny; kód NACE C10), zaměřený na výrobky pro konečné spotřebitele (nikoliv potravinářské přísady n ...

8. březen 2023
8
březen

Konference k závěrům výhledové studie “European chemical Pesticide Free Agriculture in 2050”

  https://bezpecnostpotravin.cz/konference-k-zaverum-vyhledove-studie-european-chemical-pesticide-free-agriculture-in-2050/   Vydáno: 8. 3. 2023 Autor: KM EFSA   Jaké by mohly být různé podoby zemědělství bez chemických pesticidů a potravinových systémů v Evropě v roce 2050? S jakými dopady na využívání půdy, produkci, obchod a emise skleníkových plynů? Jaké by mohly být různé cesty k těmto různým formám zemědělství bez chemických pesticidů? Výsledky této studie budou představeny 21. března 2023 na jednodenní konferenci v Paříži. Konference k závěrům výhledové studie“European chemical Pesticide Free Agriculture in 2050”  21. března 2023, 9:30 – 17:15 hod.Grand amphithéâtre de la MGEN 3 square Max-Hymans 75015 Paris REGISTRACE ZDE  Sledovat je možné stream konference, zadejte to při registraci, bude vám zaslán odkaz. Negativní dopady používání chemických pesticidů na životní prostředí, biologickou rozmanitost a zdraví se staly hlavním problémem občanů a spotřebitelů a byly řešeny evropskými a vnitrostátními veřejnými politikami. Vzhledem k omezeným dopadům opatření zavedených za účelem snížení používání pesticidů je třeba, aby se výzkum posunul od ...