Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/dalsi-gm-produkty-oznaceny-urady-jako-bezpecne.aspx
Informace organizace BIOTRIN
Nově byla zveřejněna hodnocení bezpečnosti dvou geneticky modifikovaných (GM) plodin – kukuřice tolerantní vůči herbicidům a odolné vůči hmyzu a patentované pšenice HB4® tolerantní vůči suchu. Obě GM plodiny byly prokázány jako bezpečné z hlediska možných účinků na zdraví lidí, zvířat, ale i z hlediska vlivu na životní prostředí.
První GM plodina, kukuřice, byla hodnocena panelem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) pro GM organismy (GMO Panel). Jednalo se o kukuřici, která je subkombinací pěti druhů: MON 89034 × 1507 × MIR162 × NK603 × DAS-40278-9. Hodnocení se týkalo především dovozu, zpracování a použití jako potraviny a krmiva v EU. GMO Panel při EFSA již dříve posuzoval jednotlivé druhy a nezjistil u nich žádná bezpečností rizika. Toto stanovisko se nemění ani u posuzovaných subkombinací a předešlé závěry o bezpečnosti tak zůstávají v platnosti.
Druhá zmiňovaná GM plodina, pšenice, byla hodnocena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Úřad dospěl k závěru, že pšenice HB4® nevyvolává žádné problémy, které by vyžadovaly př ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/svetovy-antibioticky-tyden-(world-antibiotic-awareness-week-%3D-waaw)-je-letos-vyhlasen-na-tyden-od-18-do-24-listopadu-2022.aspx
Hygienická stanice hlavního města Prahy se připojuje k celosvětové kampani.
Hygienická stanice hlavního města Prahy se připojuje k celosvětové kampani a informuje o závažnosti problému antibiotické rezistence.
Antibiotická rezistence znamená, že některé typy bakterií přestávají reagovat na antibiotika, resp. se proti antibiotickému účinku dokáží účinně bránit. Tyto odolné bakterie pak představují riziko, pro některé pacienty i smrtelné. K léčbě se pak musí používat stále silnější druhy antibiotik, jejichž možnosti ovšem bohužel nejsou nevyčerpatelné, v určitém okamžiku dochází k tomu, že takové antibiotikum, které by bakterie opravdu dokázalo zlikvidovat, již není k dispozici, a pacient umírá na infekci, donedávna dobře vyléčitelnou.
Ke vzniku antibiotické rezistence vede nadměrné předepisování antibiotik a jejich užívání v situacích, kdy nejsou plně indikována, nebo jejich nesprávné užívání, nedodržení zásad.
Antibiotika „nefungují“ na virová onemocnění, přesto je někteří pa ...