Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Srdečně Vás zveme na webinář pro uchazeče k vyhlášené 2. veřejné soutěži Programu SIGMA – Dílčí cíl 2: Začínající výzkumníci/výzkumnice a vyrovnávání příležitostí v projektech aplikovaného výzkumu (dále jen „SIGMA – DC2”).
úterý 21. 2. 2023 od 10:00
online
Obsah webináře:
obecně o programu SIGMA
podmínky 2. veřejné soutěže programu SIGMA – DC2
prokázání způsobilosti uchazečů a termíny
vyplnění návrhu projektu a jeho podání v ISTA
dotazy podané prostřednictvím registračního formuláře
Webinář bude vysílaný na tomtoodkazu. Pro realizaci webináře bude využita aplikace YouTube (bez nutnosti instalace).
Máte dotaz? Můžete ho položit předem prostřednictvím tohoto formuláře. Otázky z formuláře budou zpracovány a odpovědi (bez uvedení tazatele) zazní na webináři.
Záznam webináře i s prezentací bude zveřejněn na našich webových stránkách.
https://www.bezpecnostpotravin.cz/revize-pravnich-predpisu-tykajicich-se-prepravy-zvirat.aspx
Vydáno: 14.2.2023
Autor: ČSCHMS
Informace Českého svazu chovatelů masného skotu
Jak jsme již avizovali v minulém roce, letos by mělo dojít k představení návrhů na úpravu právních předpisů EU týkající se dobrých životních podmínek ve vztahu k přepravě zvířat. I nadále panuje obecná shoda na tom, že by legislativa neměla být zpřísňována nebo rozšiřována, ale na bázi vědeckých poznatků zpřesňována a zejména jednotně a plně uplatňována ve všech členských státech. Stejný názor zastává i ČSCHMS, který se této otázce dlouhodobě věnuje. Portugalsko na posledním jednání na Rady na konci ledna představilo stanovisko (viz příloha), které většina zemí, včetně České republiky, podpořila.V dokumentu je uvedeno, že: "přeprava zvířat má zásadní význam pro řádné fungování živočišné výroby Evropské unie, a proto se domníváme, že není namístě uvažovat o zákazu vývozu živých zvířat. Považujeme za důležité, aby revize nařízení o přepravě zvířat směřovala ke zjednodušení obchodu s živými zvířaty uvnitř společenství EU, a aby vývozy zvířat do třetích zemí probíhaly za dodržování př ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-definice-a-hodnoceni-kvality-masa-a-masnych-vyrobku.aspx
Vydáno: 14.2.2023
Autor: ÚZEI
Přednáška se bude konat 28. 2. 2023 v Klubu techniků na Novotného lávce v Praze.
ABSTRAKTKvalita masa a masných výrobků může být definována jako soubor vlastností, které dohromady určují, co na mase a masném výrobku oceňujeme, když ho nakupujeme, konzumujeme nebo vybíráme jako surovinu pro další zpracování. Vzhledem k tomu, že se naše osobní preference mění například díky změnám ve stravovacích návycích nebo vědeckému poznání, tak se mohou měnit i definice kvality masa a masných výrobků.Jedním z hlavních kvalitativních znaků, který ale vnímáme spíše jako samozřejmost, je mikrobiální kontaminace a s ní spojená zdravotní nezávadnost masa a masných výrobků. Dalšími kvalitativními vlastnostmi jsou z pohledu spotřebitele především senzorické vlastnosti, jako je textura nebo barva masa, naopak pro technologa může být důležitá schopnost masa vázat vodu. Mezi často hodnocené kvalitativní znaky masných výrobků můžeme zařadit například obsah masa, nutriční složení masného výrobku nebo obsah a množství přídatnýc ...