Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.ctpp.cz/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=209
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami
Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin.
Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztahují k úzké problematice nebo jen k určitému členskému státu a jsou rovněž přímo platná.Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU: Přímý přístup do Úředního věstníku - Výsledky vyhledávání - EUR-Lex (europa.eu)
0. SPOLEČNÁ ORGANIZACE ZEMĚDĚLSKÝCH TRHŮProváděcí nařízení 2022/1475/EU, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení 2021 ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/svetovy-tyden-antimikrobialni-osvety-upozornuje-na-problem-antimikrobialni-rezistence.aspx
Autor: Ministerstvo zdravotnictví
Antimikrobiální rezistence představuje hrozbu pro lidi, zvířata, rostliny i životní prostředí.
Foto: Shutterstock
Světový týden antimikrobiální osvěty, který byl vyhlášen Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v termínu od 14. do 20. listopadu, se věnuje riziku antimikrobiální rezistence (AMR). Navíc je 18. listopad Evropským antibiotickým dnem. Antimikrobiální rezistence se týká nás všech, představuje hrozbu pro lidi, zvířata, rostliny i životní prostředí. Proto letošní téma, navržené WHO pro Světový týden antimikrobiální osvěty, vyzývá ke spolupráci napříč odvětvími s cílem zachovat účinnost těchto kriticky důležitých léčiv.
Antibiotika se právem řadí k nejvýznamnějším medicínským objevům 20. století a jejich použití vedlo v civilizovaných státech k výraznému snížení úmrtnosti a následků infekčních onemocnění. Rezistence na antibiotika je poslední dobou velmi skloňovaný problém, který začíná být stále hrozivější vzhledem k celosvětové potřebě antibiotik v humánní medicíně, zejména ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/cesi-soli-az-trikrat-vice-nez-by-meli-jde-o-zdravi-a-to-uz-od-detstvi-varuji-odbornici.aspx
Autor: SZÚ
Tisková zpráva SZÚ
Pediatři řeší u dětí významný nárůst obezity, která nese pro jejich budoucí život velké riziko závažných zdravotních komplikací. Ačkoli si mnozí nadváhu spojují především s nadměrným příjmem cukru, úzce s ní souvisí i příliš mnoho soli v naší stravě. Konzumace přesolených jídel a pochutin vede nejen u dětí k pocitu žízně. Ten pak velmi často řeší pitím slazených nápojů. Navíc děti, které si od malička zvykají na slanou chuť, následně vyžadují příliš slanou stravu i v dospělosti. Tím se roztáčí spirála solení z generace na generaci. Problém bude tématem letošního semináře odborníků České pediatrické společnosti, Jihočeské univerzity a Státního zdravotního ústavu. Koná se v Lékařském domě v Praze, 21. 11. od 14.00 hodin.
Existuje mnoho odborných studií potvrzujících, že nadměrná konzumace soli je spojena se zvýšením krevního tlaku. Ten je v rozvinutých zemích včetně České republiky velmi častou zdravotní komplikací. Spolu s diabetem 2. typu, por ...