14. duben 2023
14
duben

Hlášení v systému RASFF: 14. týden 2023

  https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-14-tyden-2023/ Vydáno: 14. 4. 2023 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe     Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 14. týdnu 2023: 3. 4. – 9. 4. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií. Datum Ohlásila země Důvod ohlášení Země původu výrobku     Potraviny   07/04/2023 Itálie  vysoká hladina rtuti v mraženém mečounovi Španělsko 07/04/2023 Polsko  tilmicosin v hově ...

14. duben 2023
14
duben

V souvislosti s dalším případem záchytu bakterií druhu Legionella připomínáme naše souhrnné informace k problematice

  https://bezpecnostpotravin.cz/v-souvislosti-s-dalsim-pripadem-zachytu-bakterii-druhu-legionella-pripominame-nase-souhrnne-informace-k-problematice/ Vydáno: 14. 4. 2023 Autor: SZÚ   Ilustrační foto: MZe Středočeští hygienici aktuálně informují o výskytu legionelózy v Kolíně, případu si všímají i média. Relativně nedávno, na konci března, na výskyt bakterie druhu Legionella v málo ohřívané vodě upozornila také televize Nova. Šlo o případ na Liberecku. V obou případech z poslední doby reportáže zmiňují souvislost s nedostatečným ohřevem vody kvůli šetření energiemi. Na možnost takových důsledků jsme upozorňovali už na začátku topné sezóny a jistě neuškodí zopakovat fakta. Pokud je teplota teplé vody udržována pod 45 °C, ve vodě významně narůstá riziko množení bakterií druhu Legionella, které způsobují tzv. legionářskou nemoc. Teplota vody v jakémkoli typu zásobníku by se měla ideálně pohybovat kolem 50 až 60 °C, s možností přihřátí nad 70 °C, při které bakterie Legionella hynou. Není vhodné příliš snižovat teplotu vody v bojleru, zvláště pokud není jasné, v jakém stavu jsou rozvody. Důležitá je totiž i mikrob ...

14. duben 2023
14
duben

Salmonelóza po konzumaci v provozovně stravovacích služeb v Hradci Králové

  https://bezpecnostpotravin.cz/salmoneloza-po-konzumaci-v-provozovne-stravovacich-sluzeb-v-hradci-kralove/ Vydáno: 14. 4. 2023 Autor: KHS Královéhradeckého kraje   Foto: Shutterstock Tisková zpráva Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje – Onemocnělo 130 osob, u 90 byla laboratorně potvrzena salmonelóza. Jednalo se zřejmě o jednorázovou událost, kdy postižené osoby konzumovaly pokrmy v dané provozovně v době od úterý 28. 3. 2023 do soboty 1. 4. 2023. Na základě šetření KHS a informací od postižených osob byla označena jako vysoce pravděpodobným zdrojem nákazy na místě ručně vyráběná arašídová omáčka. Její vzorek z daného období však nebylo možné odebrat, po zjištění celé kauzy již nebyla k dispozici. V rámci kontroly provozovny bylo odebráno postupně celkem 43 vzorků. V 15 případech šlo o suroviny, v 28 případech pak o stěry z povrchů, náčiní a z rukou zaměstnanců. Zaměstnanci byli zároveň odesláni k provedení vyšetření s ohledem na vyloučení možného nosičství nákazy. U části personálu a v několika vzorcích byla předběžně detekována bakterie salmonella, nyní se čeká na dourčení typu v Národní referenční laboratoři. Ze strany KHS bylo na ...