Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-49-tyden-2022.aspx
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 49. týdnu 2022: 5. 12. – 11. 12. 2022 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
Ohlásila země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
Potraviny
09/12/2022 ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/mikrocastice-s-vitaminy-mohou-vylepsit-bezne-potraviny.aspx
Informace portálu Gate2Biotech
Mít dostatečný přísun vitamínu nemusí být úplně jednoduché. Nová technologie umožňuje smysluplně přidávat vitamíny do běžných jídel. Tým MIT vytvořil polymerové mikročástice s vitamínem A, které je možné přidat například do mouky. Přečkají skladování i vaření a dopraví svůj náklad do těla strávníka.
Nedostatek vitamínu A může vést k závažným zdravotním komplikacím, například v imunitním systému. Může způsobit i slepotu. Pokud se přidává do potravin, nevydrží dlouho v aktivní formě a přínos z takového jídla je pak zcela zanedbatelný. Tým MIT, který vedla Ana Jaklenecová dokázal vitamín A ochránit takovým způsobem, že se z něj stal účinný přídavek do potravin.
Jak říká Jaklenecová, vitamín A je velmi významná složka výživy. Zároveň má ale dost nestabilní molekulu. S kolegy chtěli vitamín A v aktivní formě dostat do potravin, jako jsou kostky bujónu nebo mouka, a zajistit, aby vydržel skladování i vaření tak, že zůstane biologicky aktivní a bude ...