20. prosinec 2022
20
prosinec

Hlášení v systému RASFF: 49. týden 2022

https://www.bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-49-tyden-2022.aspx   Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 49. týdnu 2022: 5. 12. – 11. 12. 2022 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.        Datum Ohlásila země Důvod ohlášení Země původu výrobku                             Potraviny   09/12/2022 ...

19. prosinec 2022
19
prosinec

Nejčastější dotazy – Ptačí chřipka, omezení venkovního chovu drůbeže

https://www.bezpecnostpotravin.cz/nejcastejsi-dotazy-ptaci-chripka-omezeni-venkovniho-chovu-drubeze.aspx

 

SVS zveřejnila odpovědi na nejčastější dotazy.

V souvislosti s mimořádnými veterinárními opatřením, kterými Státní veterinární správa (SVS) nařídila zákaz, resp. omezení venkovního chovu drůbeže, připravila SVS odpovědi na nejčastější otázky k této problematice i k ptačí chřipce v obecné rovině.

Zdroj: SVS

19. prosinec 2022
19
prosinec

Mikročástice s vitamíny mohou vylepšit běžné potraviny

https://www.bezpecnostpotravin.cz/mikrocastice-s-vitaminy-mohou-vylepsit-bezne-potraviny.aspx Informace portálu Gate2Biotech Mít dostatečný přísun vitamínu nemusí být úplně jednoduché. Nová technologie umožňuje smysluplně přidávat vitamíny do běžných jídel. Tým MIT vytvořil polymerové mikročástice s vitamínem A, které je možné přidat například do mouky. Přečkají skladování i vaření a dopraví svůj náklad do těla strávníka. Nedostatek vitamínu A může vést k závažným zdravotním komplikacím, například v imunitním systému. Může způsobit i slepotu. Pokud se přidává do potravin, nevydrží dlouho v aktivní formě a přínos z takového jídla je pak zcela zanedbatelný. Tým MIT, který vedla Ana Jaklenecová dokázal vitamín A ochránit takovým způsobem, že se z něj stal účinný přídavek do potravin. Jak říká Jaklenecová, vitamín A je velmi významná složka výživy. Zároveň má ale dost nestabilní molekulu. S kolegy chtěli vitamín A v aktivní formě dostat do potravin, jako jsou kostky bujónu nebo mouka, a zajistit, aby vydržel skladování i vaření tak, že zůstane biologicky aktivní a bude ...