Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/mikrobiologove-vylepsili-chut-piva.aspx
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech
Belgičtí badatelé vylepšili chuť piva tím, že identifikovali a upravili gen, který je zodpovědný za podstatnou část chuti tohoto i některých dalších alkoholických nápojů.
Pivo se po celá staletí vařilo v otevřených kádích. V sedmdesátých letech ale pivní průmysl přešel k velkým uzavřeným tankům, které je mnohem snazší plnit, vyprazdňovat a čistit. To umožnilo vařit pivo ve větších objemech a podstatně snížit náklady. Problém je v tom, jak jistě ví každý pivař, že tento postup obvykle zásadně znehodnocuje kvalitu a chuť piva, kvůli nedostatečné tvorbě potřebné vůně.
Během fermentace při vaření piva dochází k tomu, že kvasinky přemění asi 50 procent cukru ve rmutu na etanol a zbytek na oxid uhličitý. Potíž je v tom, že oxid uhličitý zvyšuje tlak ve zmíněných velkých uzavřených nádobách, což v důsledku postihuje chuť piva.
Johan Thevelein z Katholieke Universiteit a jeho tým vyvinuli technologii, kterou lze použít k& ...
Start-up Ocean Arks Tech přišel s řešením, které umožňuje udržitelný chov ryb jako jsou lososi, mořské štiky či tuňáci na otevřeném moři. Pomáhá umělá inteligence i sítě s příměsí mědi.
Společnost, která byla založena roku 2017, nyní bude reprezentovat chilskou start-upovou scénu v mezinárodním akcelerátoru MassChallenge v americkém Bostonu na události, která se uskuteční v říjnu. Pro reprezentaci byla vybrána v celostátní soutěži zástupci vládních organizací ProChile a Corfo. Inovace, která získala patent už v roce 2018, nabízí oproti standardními způsobu chovu ryb u pobřeží především výhodu v podobě zamezení degradace mořského dna a také snížení nemocnosti a úmrtnosti ryb i potřeby užívání antibiotik. Plánovaná kapacita produkce sádek je 4000-5000 metrických tun; navíc s nižšími náklady než u sádek pevninských, pobřežních i těch již existujících na otevřeném moři. Došlo by také k odlehčení náporu na pobřežní zóny, které jsou v mnoha oblastech průmyslem již přetížené. Řešení od Ocean Arks Tech tak umožňuje přesunout veškerou chovnou činnost na otevřené moře, daleko od pevniny, a tím se vyhnout dopadům globálního oteplování, které snižují kvalitu vod a tím i výsledného p ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/vicelety-kontrolni-plan-pro-rezidua-pesticidu-2023-2025-ceska-republika.aspx
Autor: Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v ČR pro roky 2023-2025.
V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2023–2025.
Zpracovatel:Ministerstvo zdravotnictvíSekce ochrany a podpory veřejného zdravíOdbor ochrany veřejného zdraví
Úvodem
Dne 1. září 2008 se stalo použitelným nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů (MLR) v potravinách jak rostlinného, tak i živočišného původu, a krmivech, kterým byla stanovena harmonizovaná pravidla pro rezidua pesticidů na úrovni Evropské unie (EU).
Nařízení (ES) č. 396/2005 se přímo dotýká veřejného zdraví, kdy stanovením harmonizovaných maximálních limitů reziduí pesticidů (dále jen MLR) v produktech rostlinného a živočišného původu, podložených hodnocením rizika a s přihlédnutím ke správné zemědělské praxi naplňuje požadavek zajištění vys ...