17. říjen 2022

V Brazílii bylo za 20 let odlesněno 6 % území

Mezi lety 2000 a 2020 bylo v zemi vymýceno 513 100 kilometrů čtverečních lesa. Plocha odpovídá velikosti čtyř brazilských států - São Paulo, Rio de Janeiro, Paraná a Sergipe. Odlesňování a úbytek zelených ploch, zejména v Amazonském pralese, je hlavním zdrojem skleníkových plynů v zemi. Brazílie je kvůli tomu pod velkým tlakem, kdy ostatní země žádají omezení tohoto procesu, aby se zabránilo zrychlení globálního oteplování a blížící se klimatické katastrofě. Data, zveřejněná 7. října Brazilským institutem geografie a statistiky (IBGE), ukazují, že v letech 2019 a 2020 přišla země o 23 368 km2 přirozených lesů a polí, z toho 60,8 % odpovídá ploše vymezené pro lesnictví, ze zbývajících 39,2 % se staly pastviny. Vykácená plocha je primárně využívána v zemědělství a pro chov dobytka. Zemědělská plocha vykazuje za 20 let nárůst o 50,1 %, lesní hospodářství o 71,4 %. Nejvíce zasaženými částmi jsou stát Amazonie a oblast Cerrado. V posledních letech vzrostlo úsilí o implementaci udržitelných řešení pro agrobyznys. Společnost Embrapa vyvinula techniku pro integraci plodin, hospodářských zvířat a lesů, jako alternativu k minimalizaci dopadů zemědělství na životní prostřed ...

17. říjen 2022

Zahájení výuky nově akreditovaného studijního programu Udržitelnost a oběhové hospodářství na VŠCHT Praha

„Udržitelnost není jen morálním apelem, je to rovněž velká příležitost.“ prof. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D., MBA. Posun průmyslově založené společnosti k větší udržitelnosti mohou nejlépe realizovat absolventi technických oborů s odpovídajícími environmentálními a socio-ekonomickými znalostmi. V letošním školním roce zahajuje VŠCHT Praha výuku v nově otevřeném studijním programu Udržitelnost a oběhové hospodářství, jehož absolventi budou právě takovými odborníky. Výuku tohoto nového programu zajišťuje Ústav udržitelnosti a produktové ekologie. Studium je určeno budoucím odborníkům, kteří budou mít v popisu práce technickou ochranu prostředí a řízení průmyslových odvětví tak, aby co nejméně zatěžovala prostředí a krajinu. Součástí udržitelnosti je v pojetí ústavu rovnováha mezi lidskými potřebami a životním prostředím, mezi průmyslem a krajinou, mezi požadavky spotřebitelů a dostupnými surovinami. Do popisu práce budoucích manažerů udržitelnosti patří i kreativita, ekodesign, prezentační dovednosti a entusiasmus pro dobrou věc. Pedagogické zaměření ústavu se odvíjí od aktuální spole ...

17. říjen 2022
17
říjen

Veřejná konzultace k návrhu vědeckého stanoviska EFSA o hodnocení zdravotního rizika nitrosaminů v potravinách

https://www.bezpecnostpotravin.cz/verejna-konzultace-k-navrhu-vedeckeho-stanoviska-efsa-o-hodnoceni-zdravotniho-rizika-nitrosaminu-v-potravinach.aspx   Autor: KM EFSA Konečný termín pro podávání připomínek a komentářů je 22. listopadu 2022. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska Vědeckého panelu EFSA pro kontaminanty v potravinovém řetězci (CONTAM panel), které se týká hodnocení zdravotního rizika pro evropské spotřebitele, a to v souvislosti s přítomností nitrosaminů v potravinách. Z doposud provedeného hodnocení vyplývá, že je vysoce pravděpodobné, že u všech věkových skupin je dietární expozice nitrosaminům nad úroveň, která může znamenat zdravotní riziko. Zájemci jsou vyzváni k zaslání svých písemných připomínek do 22. listopadu 2022. Veškeré informace k veřejné konzultaci a elektronický formulář pro zaslání připomínek naleznete na internetových stránkách EFSA. Více se lze dozvědět zde: Public consultation on nitrosamines in food: draft opinion explained | EFSA (europa.eu)   Nitrosaminy (přesněji N-nitrosaminy) jsou chemické sloučeniny, které mohou vznikat v potravinách v důs ...