14. prosinec 2022
14
prosinec

Seminář pro laboratorní pracovníky 2023

 

 
Vydáno: 14.12.2022
 
Autor: Spolek pro komodity a krmiva
Tradiční seminář se bude konat 25. 1. 2023 v Choceradech.

Tradiční Seminář pro laboratorní pracovníky se bude konat dne 25. 1. 2023 v Hotelu Akademie Naháč, Komorní Hrádek 277, 257 24 Chocerady.

 

 


Zdroj: Spolek pro komodity a krmiva Praha

Foto: Shutterstock

14. prosinec 2022
14
prosinec

Zpráva ÚKZÚZ: Bazální monitoring zemědělských půd

 

https://www.bezpecnostpotravin.cz/zprava-ukzuz-bazalni-monitoring-zemedelskych-pud.aspx

Zpráva hodnotí výsledky za rok 2019 a za uplynulé cykly (2013, 2007, 2001 a 1995).

Půdní data shromažďovaná ÚKZÚZ jsou výslednicí časově, personálně a profesionálně velmi náročných operací od kvalifikovaných odběrů půd, jejich přípravu pro rozbor, analýzu v laboratoři až po závěrečné vyhodnocení. Ucelený soubor výsledků je hodnotnou databází, která slouží k vyhodnocení půdních vlastností, jejich vývoje a tak napomáhá zabránit případným negativním jevům vedoucím k degradaci půdy.

V první části zprávy jsou hodnoceny výsledky vztahující se k roku 2019, druhá část se zabývá vývojem obsahů přístupných živin na monitorovaných plochách od roku 1995 do 2019. 

Přílohy

 


Zdroj: ÚKZÚZ

14. prosinec 2022
14
prosinec

Zdraví spotřebitelů, informovaná volba a ochrana prostředí jsou pro potravináře klíčovými prioritami!

  https://www.bezpecnostpotravin.cz/zdravi-spotrebitelu-informovana-volba-a-ochrana-prostredi-jsou-pro-potravinare-klicovymi-prioritami.aspx Tisková zpráva PK ČR Přemluvili jsme Evropskou komisi, aby odložila Nutri-Score! I díky práci Potravinářské komory ČR a jejímu konzistentnímu přístupu připustila Evropská komise, že některé navrhované nástroje pro zjednodušenou komunikaci výživové hodnoty je třeba ještě přehodnotit. Současně s Nutri-Score EK odložila i vyjednávání o celém návrhu revize evropského nařízení 1169/2011 o informacích poskytovaných spotřebitelům. Potravinářská komora ČR dlouhodobě nepodporuje zavedení povinného označování výživových hodnot na přední straně obalů, známějšího pod názvem Nutri-Score. Proti byla od začátku Itálie, ke které se postupně přidala řada dalších států včetně České republiky. Nastavený algoritmus systému Nutri-Score je velmi zjednodušující, diskriminuje tradiční potraviny, nezohledňuje velikost porce a směřuje na výživu, která nemusí být skutečně zdravá, pestrá a vyvážená. Ukázalo se, že potraviny označené jako zelené v kategoriích A, B nejsou vhodné k pravidelné konzumaci v neomezeném množství, a naopak potraviny na opačné st ...