Nový test pro lepší detekci patogenní E. coli v potravinách
https://www.bezpecnostpotravin.cz/novy-test-pro-lepsi-detekci-patogenni-e-coli-v-potravinach.aspx Autor: ANSES Informace francouzského úřadu ANSES Foto: Shutterstock Escherichia coli (E. coli) je bakterie nacházející se v trávicím traktu lidí, savců a ptáků. Přestože většina kmenů bakterie E. coli je neškodná, některé kmeny mohou být příčinou závážných průjmů, a někdy mohou zapříčinit i smrt. Francouzský Úřad pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) vyvinul rychlejší a cílenější metodu k detekci těchto patogenních kmenů E. coli v potravinách, zejména ve výrobcích ze syrového mléka. Cílem detekce je rozlišit kmeny E. coli patogenní pro trávicí trakt od nepatogenních kmenů. E. coli se přirozeně vyskytuje ve střevní mikroflóře savců. Zatímco většina kmenů E. coli je pro lidi neškodná, určité enterohemoragické kmeny mohou způsobit krvavé průjmy. Tyto patogenní kmeny produkují toxin zodpovědný za hemolyticko-uremický syndrom (HUS), který u nejvážnějších případů může vést k chronickému selhání ledvin nebo dokonce ke smrti u zranitelných skupin lidí (malé děti a starší osoby). Dva geny charakteristické pro pat ...