14. duben 2023
14
duben

Salmonelóza po konzumaci v provozovně stravovacích služeb v Hradci Králové

  https://bezpecnostpotravin.cz/salmoneloza-po-konzumaci-v-provozovne-stravovacich-sluzeb-v-hradci-kralove/ Vydáno: 14. 4. 2023 Autor: KHS Královéhradeckého kraje   Foto: Shutterstock Tisková zpráva Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje – Onemocnělo 130 osob, u 90 byla laboratorně potvrzena salmonelóza. Jednalo se zřejmě o jednorázovou událost, kdy postižené osoby konzumovaly pokrmy v dané provozovně v době od úterý 28. 3. 2023 do soboty 1. 4. 2023. Na základě šetření KHS a informací od postižených osob byla označena jako vysoce pravděpodobným zdrojem nákazy na místě ručně vyráběná arašídová omáčka. Její vzorek z daného období však nebylo možné odebrat, po zjištění celé kauzy již nebyla k dispozici. V rámci kontroly provozovny bylo odebráno postupně celkem 43 vzorků. V 15 případech šlo o suroviny, v 28 případech pak o stěry z povrchů, náčiní a z rukou zaměstnanců. Zaměstnanci byli zároveň odesláni k provedení vyšetření s ohledem na vyloučení možného nosičství nákazy. U části personálu a v několika vzorcích byla předběžně detekována bakterie salmonella, nyní se čeká na dourčení typu v Národní referenční laboratoři. Ze strany KHS bylo na ...

14. duben 2023
14
duben

Veterinární dozor v ČR je u kuřecího masa na nadstandardní úrovni

  https://bezpecnostpotravin.cz/veterinarni-dozor-v-cr-je-u-kureciho-masa-na-nadstandardni-urovni/ Vydáno: 14. 4. 2023 Autor: SVS   Foto (zdroj): SVS Tisková zpráva – Všechna zvířata poražená na jatkách v ČR včetně kuřat musí být povinně prohlédnuta pracovníky Státní veterinární správy (úředním veterinárním lékařem a úředním veterinárním technikem). Každé zvíře je veterinárním dozorem prohlédnuto před porážkou i po porážce tak, aby se do obchodů či ke zpracování dostalo pouze maso ze zdravých zvířat. Závadné kusy či partie jsou vyřazovány, aby nedošlo k ohrožení zdraví konzumentů. Při veterinární prohlídce na jatkách Státní veterinární správa (SVS) nezaznamenala nic, co by indikovalo, že maso trpí problémem tzv. bílých vláken v tak enormním rozsahu, jak uvedl v tomto týdnu spolek OBRAZ. Při prohlídce před porážkou je věnována pozornost tomu, zda zvířata neprojevují neobvyklé chování nebo příznaky bolesti či utrpení a při prohlídce masa a orgánů po poražení se sledují všechny odchylky od fyziologického standardu. Maso, které by mohlo představovat nebezpečí pro lidské zdraví není uvolněn ...

14. duben 2023
14
duben

Výsledky kontrol medu v tržní síti za rok 2022

 

https://bezpecnostpotravin.cz/vysledky-kontrol-medu-v-trzni-siti-za-rok-2022/

Vydáno: 14. 4. 2023
Autor: SZPI

 

Foto: Shutterstock

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila výsledky kontrol medu v tržní síti za rok 2022. V období od 1. 1. do 31. 12. 2022 inspektoři SZPI odebrali celkem 42 vzorků medu. Z celkového počtu nevyhovělo 13 vzorků. Podrobné výsledky a zjištěné nedostatky jsou uvedeny v přiloženém dokumentu.

 

 

Podrobné výsledky kontrol medu v tržní síti za období 2009–2022 jsou k dispozici v souvisejících dokumentech na webových stránkách SZPI.