Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/potraviny-na-pranyri-slouzi-spotrebitelum-10-let-zverejnily-5-752-nevyhovujicich-potravin.aspx
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI
Potraviny na pranýři slouží spotřebitelům 10 let, zveřejnily 5 752 nevyhovujících potravin a nově budou informovat o zakázaných webech
V roce 2012 spustila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) spotřebiteli velmi žádanou službu – web potravinynapranyri.cz (PnP). Za deset let zde SZPI informovala spotřebitele o zjištění 5 752 šarží nevyhovujících potravin, z toho 2 664 nebezpečných, 1 690 falšovaných a 1 398 nejakostních.
Jedná se o evropsky unikátní projekt v rychlosti zpřístupnění informace spotřebitelům a v míře detailnosti – u každé potraviny je uveden její název, výrobce, šarže, prodejce, typ pochybení a fotodokumentace.
Zájem spotřebitelů byl od počátku mimořádný, během prvních 24 hodin si stránku zobrazilo 200 000 unikátních návštěvníků, kteří si zobrazili 4 miliony položek. Právě hlasy spotřebitelů přinesly projektu cenu českého internetu Křišťálová lupa a ocenění Mobilní aplikace roku.
„Za deset let fungování se Potraviny na pranýři se všemi svými odnožemi stal ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/akce-szu-poradane-u-prilezitosti-mezinarodniho-dne-alzheimerovy-choroby-2022.aspx
Autor: SZÚ
Informace Státního zdravotního ústavu
Datum 21. září každoročně patří Mezinárodnímu dni Alzheimerovy choroby , jehož cílem je zvýšit povědomí o této těžké nemoci.Státní zdravotní ústav u příležitosti tohoto dne pořádá celou řadu osvětových akcí. Všechny pořádané akce jsou pro příchozí zdarma.
Nejprve alespoň pár základních faktů.
Alzheimerova choroba (demence) je degenerativní onemocnění mozku, při kterém ubývají mozkové buňky a vyhasínají jejich funkce. Významně ovlivňuje kvalitu života nemocného. Člověk si nevzpomíná na to, co dříve znal, obtížně si vybavuje názvy předmětů a nezvládá obsluhu jednoduchých přístrojů například telefonování. Nepoznává členy rodiny, ukládá věci na neobvyklá místa a pak je nemůže najít, nepamatuje si, co říkal a stále dokola pokládá ostatním stejné otázky. Nemocný s demencí není schopen pochopit různé pojmy a plánovat. Ztrácí kontrolu nad svými náladami i pocity, může být netečný nebo podrážděný. Nedodržuje základní hygienické návyky, je inkontinentní. Nedokáže se obléknout, najíst ani vyjádři ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/americke-urady-schvalily-geneticky-vylepsene-fialove-rajce.aspx
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech
Po více než desetiletí vývoje nutričně posíleného fialového rajčete dospělo americké ministerstvo zemědělství (USDA) k závěru, že tato geneticky modifikovaná zelenina je bezpečná. Jde o rajčata, která jsou editována tak, aby obsahovala 10krát víc antioxidantů, než je u rajčat běžné.
Studie z roku 2008 ověřila vliv rajčat s posíleným obsahem antokyanů u laboratorních myších s rakovinou. Myši krmené fialovými rajčaty přežívaly o 30 procent déle než myši na běžné stravě.
Cathie Martin z výzkumného týmu tehdy uvedla, že jde o jeden z prvních příkladů metabolického inženýrství, který je slibný v podpoře zdraví prostřednictvím stravy a může omezit vliv chronického onemocnění. Tehdy to byl první příklad geneticky modifikované plodiny, která může být přínosná pro každého zákazníka.
GM plodiny ovšem mají komplikovaný osud. Od té doby uplynulo 14 let, než fialová rajčata prošla svízelným procesem úředního schvalování. Teď zí ...