Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/roubovani-s-mobilnim-crisprem-je-prulomem-ve-slechteni-rostlin.aspx
Informace portálu Gate2Biotech
Badatelé německého Max-Planck-Institut für molekulare Pflanzenphysiologie přišli s převratnou metodou tvorby nových typů rostlin pomocí editace genomu. Jejich objev by mohl zjednodušit a urychlit vývoj nových a geneticky stabilních komerčních kultivarů, díky důmyslné kombinaci roubování a mobilní verze editoru CRISPR.
Nová metoda spočívá v roubování neupraveného stonku na kořeny, jejichž buňky obsahují mobilní editor CRISPR/Cas9. Po naroubování se uskuteční přesouvání editoru do stonku, kde dojde k editaci DNA. Samotný editor se ale nepřenáší do další generace rostliny. Tento postup šetří čas i peníze a obchází dosavadní omezení šlechtění rostlin. Mohl by se stát součástí úsilí o zajištění potravinové bezpečnosti.
Badatelé identifikovali u rostlin sekvence TLS (tRNA-like sequences), které mohou hrát roli signálů pro dálkové přesuny RNA v těle rostliny. Když tyto sekvence zkombinovali s editorem CRISPR/Cas9, dotyčné rostliny vytvořily mobilní verze edito ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/studie-zkoumajici-umela-sladidla-v-souvislosti-s-rizikem-vzniku-rakoviny-a-kardiovaskularnich-nemoci.aspx
Autor: Centre of Research in Epidemiology and Statistic, University of Paris
Výsledky dvou populačních kohortových studií NutriNet-Santé
Potravinářský průmysl používá umělá sladidla v široké škále potravin a nápojů jako alternativu k přidaným cukrům, jejichž škodlivé účinky v souvislosti s rozvojem řady chronických onemocnění jsou již dobře známy.
O bezpečnosti těchto potravinářských přídatných látek (umělých sladidel) se vedou diskuse a zjištění, týkající se jejich role v etiologii různých onemocnění, jsou často rozporuplná. Negativní vliv těchto potravinářských aditiv na kardiovaskulární onemocnění a jejich karcinogenita se projevily v několika experimentálních studiích. Údaje z humánních studií však nebyly stále postačující a předchozí observační studie se soustředily pouze na uměle slazené nápoje.
Dvě rozsáhlé studie internetové kohorty NutriNet-Santé, publikované v loňském roce, byly založeny za účelem zkoumání vztahů mezi výživou a zdravím – konkrétně souvislostí mezi konzumací umělých sladidel a rizikem vzniku rakoviny ...
https://www.tacr.cz/metodika-vysledku-specifikace-pozadavku-poskytovatele-na-vysledky-vav/
Technologická agentura ČR zpracovala metodický dokument “Specifikace požadavků poskytovatele na výsledky VaV”. Dokument má sloužit zejména jako podpůrný materiál pro uchazeče a příjemce ve veřejných soutěžích, výzvách a veřejných zakázkách ve výzkumu, vývoji a inovacích, dále pro hodnotitele, interní pracovníky TA ČR a zástupce resortů, kteří se podílejí na realizaci resortních potřeb v programech veřejných zakázek.Je účinný od 3. 1. 2023 a je závazný pro všechny výsledky dosažené za podpory TA ČR po 3. 1. 2023. Tyto výsledky budou TA ČR uznány pouzev případě, že budou splňovat podmínky dle této metodiky.
Účelem tohoto dokumentu je upřesnit oficiální definice druhů výsledků uvedené v příloze Metodiky hodnocení výzkumných organizací a programů účelové podpory výzkumu, vývoje a inovací (dále též Metodika 17+). Oficiální definice druhů výsledků uvedené v příloze Metodiky hodnocení výzkumných organizací a programů účelové podpory výzkumu, vývoje a inovací nepostihují všechny rysy jednotlivých druhů výsledků a v některých případech mohou mít i různý výklad ...