Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.cz-test.cz/clanek/nejvetsi-vinarska-kauza-v-bordeaux-falsovani-stoleti
Ve Francii se chýlí ke konci soud s pěticí obžalovaných v případu, který je považován za jednu z největších kauz s falšováním vína v historii vinařské země. Podle prokuratury se obžalovaní podíleli na obřím podvodu, kdy prodávali tisíce hektolitrů dovezeného levného vína ze Španělska v lahvích s etiketami známých vinařských podoblastí Bordeaux jako jsou Saint-Émilion, Pomerol, Saint-Julien nebo Margaux.
Na nesrovnalosti ohledně prodeje vín přišli berní úředníci a policie pak začala rozplétat příběh, který sahá až do roku 2013. Tehdy měly vinice v Bordeaux kvůli nepříznivému počasí nevalnou úrodu a nedostatek hroznů se rozhodl obchodní ředitel vinařství Celliers Vinicoles du Blayais Michel Gilin nahradit dovezeným vínem ze Španělska.
V následujících dvou letech putovalo do Francie ve více než 130 cisternových autech skoro 35 000 hektolitrů levného španělského stolního vína, které se lahvovalo jako víno z oblasti Bordeaux. Víno v hodnotě jednoho až dvou eur (24 až 48 Kč) za láhev se tak prodávalo až za 20 eur (480 Kč) a podvodné značení vyneslo obžalovaným celkem přes jeden milion eur (24 milionů Kč ...
https://www.cz-test.cz/clanek/pozor-na-rajcata-naockovana-jedy-aneb-nenechte-se-strhnout-jedovatymi-myty
Dnešní doba má tu výhodu, že si během chvíle můžeme vyhledat informace, které nás zajímají. Nicméně informační záplava s sebou také nese riziko, že v ní poněkud zabloudíme. Internet urychlil šíření informací pravdivých, ale také nesmyslů a cílených lží. Bohužel i odborné studie potvrzují, že nepravdivé zprávy své adresáty nacházejí mnohem úspěšněji než informace pravdivé. Jejich lavinovým šířením pak vznikají tzv. hoaxy, kterých v souvislosti s potravinami kolovalo a koluje po internetu celá řada. Jak je to s rajčaty a případně jejich voskováním?
Samotný název hoax pochází z angličtiny, ale dnes už ho běžně zařazujeme do našeho slovníku. Jde o falešnou zprávu, dezinformaci, úmyslnou lež, která se šíří mezi svými příjemci. Aby hoax zaujal, musí být koncipován jako šokující zpráva, odhalující hrozící nebezpečí. Odkazuje se k váženým (zpravidla smyšleným) autoritám či očitému svědectví. Ve čtenáři se snaží vzbudit pocit naléhavosti, odhaleného tajemství, které je třeba šířit dál, než příslušné orgány zasáhnou a budou se je snažit ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/evropske-zemedelstvi-v-pasti-green-dealu.aspx
Autorský komentář ke konferenci „European Agri-Food Sustainability and Innovation“
Tak už je tu rok dvacet tři. Něco skončilo, krom jiného i české předsednictví v Radě EU. Naše nedodělky i novou nápaditost přebírají Švédové. Mezi jednu z posledních z tuzemských předsednických akcí lze řadit konferenci organizovanou Ministerstvem zemědělství ve dnech 28.-29. listopadu 2022 v pražském Kongresovém centru.
Pod vcelku již obvyklým názvem „European Agri-Food Sustainability and Innovation“ se skrýval program rozdělený do šesti sekcí: 1. Strategie zabezpečení evropského zemědělství a potravinářské produkce, 2. Bezpečnost a udržitelnost zemědělsko-potravinářského odvětví, 3. Výzvy pro moderní zemědělství, 4. Panelová diskuse (věnovaná předchozím tématům, tedy „… evropské produkci potravin a krmiv a zhodnocení toho, kde se nacházíme a jaké překážky je třeba překonat, aby bylo dosaženo jejich bezpečné a udržitelné produkce..“, 5. Zemědělství šetrné ke klimatu a 6. Panelová diskuse (jak řešit dopady klimatu, hlavně sucha, k zajištěn ...