8. listopad 2024
8
listopad

Seminář „Současnost a budoucnost GMO a NGT v EU a v globálním měřítku“, 18. 11. 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/seminar-soucasnost-a-budoucnost-gmo-a-ngt-v-eu-a-v-globalnim-meritku-18-11-2024/ Vydáno: 8. 11. 2024 Autor: VÚRV https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/GMO_kukurice-300x116.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/GMO_kukurice-768x298.png 768w" alt="" width="868" height="337" class="wp-image-47919" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. (VÚRV) a Česká technologická platforma rostlinných biotechnologií (ČTPRB) si Vás dovolují pozvat na kombinovaný seminář „Současnost a budoucnost GMO a NGT v EU a v globálním měřítku“, který se uskuteční 18. 11. 2024 ve VÚRV, v.v.i. (nebo přes aplikaci Zoom). Kdy: 18. listopadu 2024, 9:00 – 11:30, prezenčně nebo přes aplikaci ZoomAdresa: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Klubovna Genové banky, Drnovská 507, 161 00 Praha 6 – Ruzyně, tel. 233 022 202 Program: 09:00 – 09:05 Zahájení a úvod (doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc., VÚRV) 09:05 – 09:30 Úskalí návrhu evropské legislativy o NGT a návrh řešení (RN ...

8. listopad 2024
8
listopad

20th International Conference on Polysaccharides and Glycoscience

https://bezpecnostpotravin.cz/20th-international-conference-on-polysaccharides-and-glycoscience/

Vydáno: 8. 11. 2024
Autor: Česká společnost chemická, Ústav sacharidů a cereálií VŠCHT Praha
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Sacharidy_konference-300x53.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Sacharidy_konference-768x136.jpg 768w" alt="" width="970" height="172" class="wp-image-73026" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />

Ve dnech od 13. do 15. listopadu 2024 proběhne již 20. International Conference on Polysaccharides and Glycoscience pod záštitou České společnosti chemické a ve spolupráci s Ústavem sacharidů a cereálií, VŠCHT Praha.

Letošní ročník bude zaměřen na izolaci, strukturní analýzu a biologické aktivity polysacharidů, jakožto i na jejich technologickou výrobu a aplikaci.

Hlavní informace najdete na webu: polysaccharides.csch.cz.

Zdroj: VŠCHT Praha

8. listopad 2024
8
listopad

Eliška Selinger: Není cukr jako cukr. Jak správně zacházet s cukrem v naší stravě?

https://bezpecnostpotravin.cz/eliska-selinger-neni-cukr-jako-cukr-jak-spravne-zachazet-s-cukrem-v-nasi-strave/ Vydáno: 8. 11. 2024 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/napoje_ruzne_orez-300x176.png 300w" alt="" width="696" height="408" class="wp-image-43697" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Cukry najdeme všude možně – ve sladkostech, ovoci i mléce. Není ale cukr jako cukr! Zatímco ovoce našemu tělu prospívá a většina z nás by ho měla jíst více než teď, existuje i cukr, který bychom měli ve své stravě krotit. Tak zvaný volný cukr, je cukr, který není vázaný v celých potravinách. Patří sem cukr, který přidáváme do receptů, stejně jako cukr obsažený v ovocném džusu nebo sirupech. Nachází se často i tam, kde bychom ho nečekali – v džusu, jogurtech, hotových omáčkách, chipsech a dokonce i ve zdánlivě zdravých cereáliích. Volný cukr by neměl tvořit více než 10% našeho denního příjmu energie. To pro dospělého člověka odpovídá asi 50g cukru. Volný cukr ale klidně můžeme jíst i méně nebo vůbec. Nadměrný příjem ...