Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/seminar-soucasnost-a-budoucnost-gmo-a-ngt-v-eu-a-v-globalnim-meritku-18-11-2024/
Vydáno: 8. 11. 2024
Autor: VÚRV
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/GMO_kukurice-300x116.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/GMO_kukurice-768x298.png 768w" alt="" width="868" height="337" class="wp-image-47919" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. (VÚRV) a Česká technologická platforma rostlinných biotechnologií (ČTPRB) si Vás dovolují pozvat na kombinovaný seminář „Současnost a budoucnost GMO a NGT v EU a v globálním měřítku“, který se uskuteční 18. 11. 2024 ve VÚRV, v.v.i. (nebo přes aplikaci Zoom).
Kdy: 18. listopadu 2024, 9:00 – 11:30, prezenčně nebo přes aplikaci ZoomAdresa: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Klubovna Genové banky, Drnovská 507, 161 00 Praha 6 – Ruzyně, tel. 233 022 202
Program:
09:00 – 09:05 Zahájení a úvod (doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc., VÚRV)
09:05 – 09:30 Úskalí návrhu evropské legislativy o NGT a návrh řešení (RN ...
Ve dnech od 13. do 15. listopadu 2024 proběhne již 20. International Conference on Polysaccharides and Glycoscience pod záštitou České společnosti chemické a ve spolupráci s Ústavem sacharidů a cereálií, VŠCHT Praha.
Letošní ročník bude zaměřen na izolaci, strukturní analýzu a biologické aktivity polysacharidů, jakožto i na jejich technologickou výrobu a aplikaci.
https://bezpecnostpotravin.cz/eliska-selinger-neni-cukr-jako-cukr-jak-spravne-zachazet-s-cukrem-v-nasi-strave/
Vydáno: 8. 11. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/napoje_ruzne_orez-300x176.png 300w" alt="" width="696" height="408" class="wp-image-43697" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Cukry najdeme všude možně – ve sladkostech, ovoci i mléce. Není ale cukr jako cukr!
Zatímco ovoce našemu tělu prospívá a většina z nás by ho měla jíst více než teď, existuje i cukr, který bychom měli ve své stravě krotit. Tak zvaný volný cukr, je cukr, který není vázaný v celých potravinách. Patří sem cukr, který přidáváme do receptů, stejně jako cukr obsažený v ovocném džusu nebo sirupech. Nachází se často i tam, kde bychom ho nečekali – v džusu, jogurtech, hotových omáčkách, chipsech a dokonce i ve zdánlivě zdravých cereáliích.
Volný cukr by neměl tvořit více než 10% našeho denního příjmu energie. To pro dospělého člověka odpovídá asi 50g cukru. Volný cukr ale klidně můžeme jíst i méně nebo vůbec. Nadměrný příjem ...