Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-sumec-odolnejsi-vuci-bakterialnim-infekcim/
Nová položka v NBT knihovně – Sumec odolnější vůči bakteriálním infekcím
Vydáno: 12. 12. 2024
Autor: BIOTRIN
Chov sumců je klíčovým odvětvím americké akvakultury, ale infekční onemocnění vedou k výrazným ztrátám, které nejen zvyšují náklady na chov, ale také zatěžují životní prostředí plýtváním zdroji a produkcí odpadu. Hledání řešení je proto klíčové pro zlepšení efektivity i udržitelnosti tohoto odvětví.
Vědci z Auburn University využili technologii CRISPR/Cas9 k vložení genu katelicidinu z aligátora do genomu sumců, čímž zvýšili jejich odolnost vůči infekcím. Zároveň genetickou úpravou zajistili sterilitu ryb, aby nemohly ovlivnit volně žijící populace. Tento přístup má potenciál snížit spotřebu antibiotik a zlepšit ekologickou stopu akvakultury.
Autor: Tereza Branyšová
Více na: Sumec odolnější vůči bakteriálním infekcím
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/sumec_GM-285x300.jpg 285w" alt="" width="475" height="500" class="wp-image-74189" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ceska-obchodni-inspekce-zjistila-ve-tretim-ctvrtleti-165-pripadu-prodeje-alkoholu-mladistvym-oproti-druhemu-ctvrtleti-jde-o-vyrazny-narust/
Vydáno: 12. 12. 2024
Autor: ČOI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/alkohol_mladez_lista-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/alkohol_mladez_lista-768x430.jpg 768w" alt="" width="917" height="514" class="wp-image-70975" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva (Praha, 2. prosinec 2024) – Česká obchodní inspekce v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku pokračovala v provádění kontrol v rámci kontrolní akce, v níž ověřuje, zda prodávající dodržují zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, a další zákony. ČOI provedla 1 865 kontrol, nedostatky byly zjištěny při 886 kontrolách (47,51 %). Za nejzávažnější zjištění lze považovat prodej alk ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-z-mendelu-varuji-pred-moznymi-dopady-plastu-na-pudni-organismy-organickou-hmotu-i-rostliny/
Vydáno: 11. 12. 2024
Autor: MENDELU
Na konci listopadu se nepodařilo v rámci konference v jihokorejském Busanu vyjednat Globální plastovou úmluvu, která by směřovala nejen k omezení plastového odpadu, regulaci škodlivých látek v plastech a zlepšení systémů nakládání s odpady. Další jednání proto budou pokračovat v následujícím roce. Vědci z Agronomické fakulty MENDELU upozorňují, že přestože je téma plastů spojováno převážně s oceány a vodním prostředím, problém se týká i půdy. Právě studiu půdy a jejímu znečištění mikroskopickými částicemi plastů se na MENDELU věnují.
Plasty se využívají prakticky ve všech oblastech lidské činnosti a jsou díky jejich vlastnostem v mnoha ohledech nenahraditelné. „Výzkum odhaluje, jak daleko se plastové částice ve své mikroskopické a nanoskopické podobě mohou dostat, a že jsou dnes již prakticky všudypřítomné. Kontaminace mikroplasty se tedy netýká pouze oceánů, lze je najít i ve vzduchu, v pitné vodě a potravinách, v půdě i rostlinách, a proto se také snadno dostávají do lidského organismu, kde patr ...