9. prosinec 2024
9
prosinec

Vylepšené enzymy pomohou rostlinám s adaptací na vyšší teploty

https://bezpecnostpotravin.cz/vylepsene-enzymy-pomohou-rostlinam-s-adaptaci-na-vyssi-teploty/ Vydáno: 9. 12. 2024 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pole_leto_slunce-300x153.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pole_leto_slunce-768x392.png 768w" alt="" width="936" height="478" class="wp-image-41046" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Globální teploty rostou a rostliny se musejí chtě nechtě přizpůsobit. Badatelé Michigan State University se jim snaží adaptaci na vyšší teploty usnadnit. Vytvářejí vylepšené enzymy, které zvyšují odolnost rostlin vůči vyšším teplotám. Vědci zlepšují termotoleranci rostlin. Vyšší teploty mohou rostliny vážně zasáhnout a rozbořitt jejich buněčné mechanismy, které rostliny potřebují k životu. Termostabilita rostliny do jisté míry chrání před tímto scénářem. Tým Michigann State zvyšuje termostabilitu enzymu GLYK (glycerate 3-kinase) u huseníčku Arabidopsis thaliana. Jde o  ...

9. prosinec 2024
9
prosinec

dTest: Test majonézy 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-majonezy-2024/ Vydáno: 9. 12. 2024 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/majoneza_bramb.salat_orez-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/majoneza_bramb.salat_orez-768x443.jpg 768w" alt="" width="906" height="523" class="wp-image-74091" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Spotřebitelská organizace dTest publikovala aktuální „Test majonézy 2024“ v časopise dTest 12/2024. Studená kuchyně se neobejde bez majonézy, ideálně domácí. I když její příprava není složitá, ne každý si na ni troufá. Mnozí se obávají čerstvých vajec, někomu zase chybí vybavení na dokonalé ušlehání. Obchody nabízejí jednoduché řešení problému v podobě balené majonézy. 16 takových jsme poslali do laboratoře a mimo jiné jsme se dozvěděli, zda má smysl připlácet si za prémiové výrobky, či zda stačí ty běžné. Majonéza je královnou studené kuchyně a její příprava v domácích podmínkách není příliš složitá. Stačí spolehlivý mixér či robot. Přes ...

9. prosinec 2024
9
prosinec

VK EFSA: Návrh pokynů pro charakterizaci a hodnocení rizik mikroorganismů používaných v potravinovém řetězci

https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-navrh-pokynu-pro-charakterizaci-a-hodnoceni-rizik-mikroorganismu-pouzivanych-v-potravinovem-retezci/ Vydáno: 9. 12. 2024 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/EFSA_build._2023_logo_orez-300x140.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/EFSA_build._2023_logo_orez-768x358.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/EFSA_build._2023_logo_orez.jpg 1339w" alt="" width="1024" height="478" class="wp-image-44743" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> EFSA předkládá do veřejné konzultace návrh vodícího dokumentu pro charakterizaci mikroorganismů používaných v potravinovém řetězci, které připravil jeho vědecký výbor.Návrh bere v úvahu: existující pokyny/referenční dokumenty a současné postupy EFSA při posuzování rizik mikroorganismů; současné a budoucí potřeby v oblasti hodnocení rizik mikroorganismů a jejich produktů; aktuální vědecké poznatky. Návrh vodítek obsahuje pokyny, které mají pomoci při přípravě žádostí o posouzení produktů obsahu ...