26. březen 2024
26
březen

Hlášení v systému RASFF: 12. týden 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-12-tyden-2024/ Vydáno: 26. 3. 2024 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 12. týdnu 2024: 18. 3. – 24. 3. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní ty ...

26. březen 2024
26
březen

Zpráva o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2023

https://bezpecnostpotravin.cz/zprava-o-vysledcich-planovane-kontroly-cizorodych-latek-v-potravinach-v-roce-2023/ Vydáno: 26. 3. 2024 Autor: SZPI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-18-300x203.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-18-768x520.png 768w" alt="" width="1024" height="693" class="wp-image-52392" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala „Zprávu o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2023“. Obsah 1. Úvod 2. Přehled zjištěných výsledků v roce 2023 2.1.       Dětská výživa 2.2.       Ovoce, zelenina, houby, skořápkové plody 2.3.       Brambory a výrobky z brambor 2.4.       Obilniny a výrobky z obilnin 2.5.       Pekařské výrobky 2.6.       Nápoje 2.7.       Rybí výrobky 2.8.  ...

26. březen 2024
26
březen

Pomůcky k vyfukování vajec chrání před alimentárními nákazami

https://bezpecnostpotravin.cz/pomucky-k-vyfukovani-vajec-chrani-pred-alimentarnimi-nakazami/ Vydáno: 26. 3. 2024 Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_vejce2-orez-1-300x140.jpg 300w" alt="" width="597" height="279" class="wp-image-52385" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 800px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Vyfouknutá vejce zdobená různými technikami jsou oblíbenou velikonoční dekorací. Vejce by se však pokud možno neměla vyfukovat ústy, ale brčkem nebo jinou pomůckou. Tím je možné snížit riziko nákazy salmonelou nebo jinými původci průjmových onemocnění. „Opatrnost se doporučuje zejména u malých dětí, protože jejich obranyschopnost vůči těmto patogenům ještě není zcela vytvořena,“ říká profesor Andreas Hensel, prezident Spolkového institutu pro hodnocení rizik (BfR). Ve vejcích se infekční agens, jako jsou salmonely nebo kampylobakter, nacházejí především na povrchu skořápky, ve vzácných případech se salmonely mohou vyskytovat i uvnitř. Patogeny se mohou do těla dostat při manipulaci se syrovými ...