Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/pouzita-kavova-sedlina-likviduje-toxiny-v-zivotnim-prostredi/
Vydáno: 25. 3. 2024
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/portumen-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/portumen-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/portumen-1536x1024.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/portumen-2048x1365.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="683" class="wp-image-44878" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Planetární spotřeba kávy každoročně vytváří miliony tun kávové sedliny, které obvykle končí na skládkách. Představuje přitom hrozbu pro životní prostředí i místní organismy.
Dobrým řešením by bylo kávovou sedlinu smysluplně využít, například při dekontaminaci životního prostředí. Takovou technologii nabízí nedávný výzkum brazilského týmu, který vedl Osvaldo Valarini z Federal Technological University of Paraná. Navrhují využít kávovou sedlinu k výrobě účinného adsorbentu bentazonu, běžně ...
https://bezpecnostpotravin.cz/od-genu-k-zrnum-rozkryvani-tajemstvi-genu-gw2-1-v-jecmeni/
Vydáno: 25. 3. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/pixabay-jecmen_orez-300x152.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/pixabay-jecmen_orez-768x389.jpg 768w" alt="" width="942" height="477" class="wp-image-52377" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: pixabay
Pro čtenáře webu spolku Biotrin nebude sousloví CRISPR/Cas nic nového. Tento (stále) revoluční systém pomohl výzkumníkům z Maďarské zemědělské a přírodovědecké univerzity a jejich partnerům charakterizovat v ječmeni gen, který řídí velikost zrna a obsah bílkovin. Výsledky svého výzkumu vědci zveřejnili v časopise Plant Science.
Význam stabilních výnosů plodin, které jsou ovlivněny klimatickými a půdními podmínkami, abiotickým a biotickým stresem a technologiemi produkce plodin, pro spolehlivou a efektivní produkci potravin je zřejmý. S rychlým nárůstem světové populace je ale nezbytné intenzivně pracovat na dalším šlechtění plodin, aby se zvýšila míra pro ...
https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-den-zdravi-rostlin-s-ukzuz-2/
Vydáno: 25. 3. 2024
Autor: ÚKZÚZ
DATUM AKCE:
15. 5. 2024 9:00 – 16:00
MÍSTO KONÁNÍ:
Národní zemědělské muzeum v Ostravě
Oslava Mezinárodního dne zdraví rostlin tento rok v Ostravě!
Zdravé rostliny znamenají zdravý život. Proč tomu tak je a jak rostlinám ke zdraví pomoci?
Hravě představí naši rostlinolékaři během interaktivního setkání při příležitosti Mezinárodního dne zdraví rostlin.
Ukážeme vám významné škůdce rostlin a „na zoubek“ se jim můžete podívat velkou lupou, kterou používají rostlinolékaři při své práci. Nemocné rostlinky budete moci prozkoumat také pomocí mikroskopu.
Jakým způsobem se monitorují škůdci a původci chorob rostlin můžete vyzkoušet s našimi inspektory, kteří vám zapůjčí lapáky a ukážou vám svůj „kouzelný“ kufřík.
Odhalit svoje znalosti můžete u odborného kvízu, poznávání dřevin, plodin a cizokrajného ovoce.
Cílem akce je seznámit veřejnost s činnostmi, které významně přispívají k ochraně zdraví rostlin v České republice a sdělit, co pro jejich zdraví může udělat veřejnost sama.
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský – Národní o ...