19. únor 2024
19
únor

Potravinářský úterek: Environmentální udržitelnost v potravinářském businessu

https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-environmentalni-udrzitelnost-v-potravinarskem-businessu/ Vydáno: 19. 2. 2024 Autor: ÚZEIV https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Shutterstock-mlekarna_linka_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Shutterstock-mlekarna_linka_orez-768x437.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Shutterstock-mlekarna_linka_orez.jpg 1215w" alt="" width="1024" height="583" class="wp-image-51810" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 840px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 27. 2. 2024 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Environmentální udržitelnost v potravinářském businessu″ Přednášející: Prof. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D., MBAVŠCHT, Ústav udržitelnosti a produktové ekologie ABSTRAKTEnvironmentální aspekty podnikání začínají být stále častěji předmět ...

19. únor 2024
19
únor

Námelové alkaloidy v krmivech: riziko pro zdraví zvířat

https://bezpecnostpotravin.cz/namelove-alkaloidy-v-krmivech-riziko-pro-zdravi-zvirat/ Vydáno: 19. 2. 2024 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/image-300x152.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/image-768x389.png 768w" alt="" width="1024" height="518" class="wp-image-43819" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Evropská komise požádala úřad EFSA, aby předložil aktualizaci vědeckého stanoviska Panelu pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM) z roku 2012 týkajícího se rizik pro zdraví zvířat v souvislosti s přítomností námelových alkaloidů v krmivech. Námelové alkaloidy (EAs, ergot alkaloids) jsou toxické sloučeniny, které produkují některé druhy hub rodu Claviceps a Epichloë (nejčastěji Claviceps purpurea) parazitující v květenství obilovin a trav. Hlavní účinky námelových alkaloidů souvisejí s vazokonstrikcí (zúžení cév) a jsou zvláště významné při extrémních teplotách. Kromě toho způsobují snížení hladiny prolaktinu, což vede ke snížení produkce mléka. Ne ...

15. únor 2024
15
únor

Několik závažných porušení předpisů při přepravě a uchovávání potravin v Praze

https://bezpecnostpotravin.cz/nekolik-zavaznych-poruseni-predpisu-pri-preprave-a-uchovavani-potravin-v-praze/ Vydáno: 16. 2. 2024 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/SVS-kontrola-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/SVS-kontrola-768x404.jpg 768w" alt="" width="941" height="495" class="wp-image-51790" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS Hned tři závažné případy porušení legislativy při přepravě či uchovávání potravin živočišného původu řešili v uplynulém týdnu inspektoři Státní veterinární správy v Praze. Ve všech případech se jednalo o vietnamské podnikatele. Ve spolupráci s Celní správou u výjezdu z areálu tržnice SAPA odhalili dodávku převážející do Berlína bezmála dvě tuny nevyhovujících potravin živočišného původu. Vozidlo bez aktivního chlazení převáželo živočišné produkty neznámého původu. Kromě drůbežího masa a vnitřností se jednalo také o nejrůznější masné polotovary či křepelčí vejce. Drůbež byla nedostatečně jatečně opracovaná (s hlavami, ...