Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-environmentalni-udrzitelnost-v-potravinarskem-businessu/
Vydáno: 19. 2. 2024
Autor: ÚZEIV
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Shutterstock-mlekarna_linka_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Shutterstock-mlekarna_linka_orez-768x437.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Shutterstock-mlekarna_linka_orez.jpg 1215w" alt="" width="1024" height="583" class="wp-image-51810" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 840px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 27. 2. 2024 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:
„Environmentální udržitelnost v potravinářském businessu″
Přednášející: Prof. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D., MBAVŠCHT, Ústav udržitelnosti a produktové ekologie
ABSTRAKTEnvironmentální aspekty podnikání začínají být stále častěji předmět ...
https://bezpecnostpotravin.cz/namelove-alkaloidy-v-krmivech-riziko-pro-zdravi-zvirat/
Vydáno: 19. 2. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/image-300x152.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/image-768x389.png 768w" alt="" width="1024" height="518" class="wp-image-43819" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Evropská komise požádala úřad EFSA, aby předložil aktualizaci vědeckého stanoviska Panelu pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM) z roku 2012 týkajícího se rizik pro zdraví zvířat v souvislosti s přítomností námelových alkaloidů v krmivech.
Námelové alkaloidy (EAs, ergot alkaloids) jsou toxické sloučeniny, které produkují některé druhy hub rodu Claviceps a Epichloë (nejčastěji Claviceps purpurea) parazitující v květenství obilovin a trav.
Hlavní účinky námelových alkaloidů souvisejí s vazokonstrikcí (zúžení cév) a jsou zvláště významné při extrémních teplotách. Kromě toho způsobují snížení hladiny prolaktinu, což vede ke snížení produkce mléka.
Ne ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nekolik-zavaznych-poruseni-predpisu-pri-preprave-a-uchovavani-potravin-v-praze/
Vydáno: 16. 2. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/SVS-kontrola-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/SVS-kontrola-768x404.jpg 768w" alt="" width="941" height="495" class="wp-image-51790" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Hned tři závažné případy porušení legislativy při přepravě či uchovávání potravin živočišného původu řešili v uplynulém týdnu inspektoři Státní veterinární správy v Praze. Ve všech případech se jednalo o vietnamské podnikatele.
Ve spolupráci s Celní správou u výjezdu z areálu tržnice SAPA odhalili dodávku převážející do Berlína bezmála dvě tuny nevyhovujících potravin živočišného původu. Vozidlo bez aktivního chlazení převáželo živočišné produkty neznámého původu. Kromě drůbežího masa a vnitřností se jednalo také o nejrůznější masné polotovary či křepelčí vejce. Drůbež byla nedostatečně jatečně opracovaná (s hlavami, ...