Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/verejna-konzultace-efsa-k-aktualizovanym-voditkum-pro-hodnoceni-rizik-a-prinosu-potravin/
Vydáno: 22. 2. 2024
Autor: KM EFSA
Oddělení EFSA pro metodiku a vědeckou podporu (MESE) zahájilo dne 19. února 2024 veřejnou konzultaci k návrhu aktualizovaných pokynů Vědeckého výboru EFSA pro hodnocení rizik a přínosů potravin (RBA) z roku 2010.
Přestože zachovávají postupný přístup RBA, poskytují vodítka další metody pro komplexní hodnocení, jako je například více chemických nebezpečí a všechny relevantní účinky na zdraví, které mají dopad na různé podskupiny populace. Aktualizované pokyny zahrnují přístupy pro systematickou identifikaci, stanovení priorit a výběr nebezpečných a prospěšných složek potravin. Nabízí také aktualizace důležité pro charakterizaci škodlivých a příznivých účinků, jako jsou míry velikosti účinku a modelování závislosti dávky na účinku. Pokyny rozšiřují možnosti charakterizace rizik a přínosů a zahrnují variabilitu, nejistotu, kategorizaci závažnosti a řazení různých (příznivých nebo nepříznivých) účinků.
Zúčastněné strany se vyzývají, aby do uvedené lhůty předložily své připomínky. Při předkládání připom ...
https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-efsa-hodnoceni-rizik-a-prinosu-potravin/
Vydáno: 22. 2. 2024
Autor: KM EFSA
Úřad EFSA aktualizoval své pokyny pro hodnocení rizik a přínosů potravin z roku 2010. Aktualizace reaguje na vývoj v oblasti metodik a regulatorní potřeby. Dne 19. února 2024 EFSA zahájil veřejnou konzultaci k návrhu aktualizovaných pokynů. V této souvislosti úřad EFSA pořádá informační zasedání, na kterém bude dokument s pokyny představen zástupcům členských států, kontaktním místům a odborníkům z mezinárodních organizací.
Na tomto setkání EFSA představí návrh aktualizovaných pokynů pro hodnocení rizik a přínosů potravin (risk-benefit assessment), sdělí další informace o jejich rozsahu a technickém obsahu, vyzve příslušné zúčastněné strany ke zpětné vazbě a poskytne kontext pro veřejnou konzultaci.
Zasedání je určeno hodnotitelům a manažerům rizik z Evropské komise a členských států, dalším vnitrostátním orgánům, mezinárodním organizacím, jakož i dalším zúčastněným stranám a odborníkům.
Datum: 5. března 2024 od 14.30 do 16.30 hodin (středoevropského času).
Registrace je možná do 29. března 2024, 12:00 hod.
Rámcový návrh programu a další ...
https://bezpecnostpotravin.cz/spolecne-stravovani/
Vydáno: 21. 2. 2024
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/pixabay_kavarna-orez-300x151.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/pixabay_kavarna-orez-768x387.jpg 768w" alt="" width="943" height="475" class="wp-image-51831" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto: pixabay
Státní dozor v oblasti společného stravování a základní povinnosti PPP
Přehled nejdůležitějších právních předpisů pro oblast společného stravování
Pokrmová vyhláška
Označování alergenů v provozovnách společného stravování
Správná praxe při fritování
Informace k povinnosti provozovatelů přijmout opatření ke snížení obsahu akrylamidu v potravinách
Nakličování semen v provozovnách společného stravování
Prodej lihovin a alkoholických nápojů – zvláštní požadavky
Odpady z provozoven společného stravování
Postupy založené na HACCP v provozovnách s nízkou mírou rizika
Příprava míchaných alkoholických nápojů, infusí, macerátů a likérů v provozovnách společného stravování a jejich případná r ...