21. únor 2024
21
únor

12. letní akademie BfR pro hodnocení a komunikaci rizik

https://bezpecnostpotravin.cz/12-letni-akademie-bfr-pro-hodnoceni-a-komunikaci-rizik/ Vydáno: 21. 2. 2024 Autor: KM EFSA S potěšením Vám oznamujeme, že registrace na 12. letní akademii BfR pro hodnocení rizik a komunikaci o rizicích v oblasti bezpečnosti potravin je nyní otevřena! Kurz je určen pro pracovníky veřejných organizací zabývajících se bezpečností potravin a krmiv, kteří již mají zkušenosti s analýzou hodnocení rizik. Účastníci získají hlubší znalosti v oblasti analýzy hodnocení rizik a v oblasti opatření pro komunikaci o rizicích. Kurz povedou vysoce kvalifikovaní a zkušení vědci z německého Spolkového institutu pro hodnocení rizik (BfR) nebo partneři s hlubokými a dlouholetými zkušenostmi v oblasti hodnocení chemických nebo mikrobiálních rizik a komunikace o rizicích. Proto je tato letní akademie BfR od profesionálů pro profesionály. 12. letní akademie BfR 2024 se bude konat online. Účast je bezplatná. Termín konání: 24. až 28. září 2024, v 12:30-15:30 hod. Přihlášky podávejte do 9. června 2024 on-line prostřednictvím webu BfR, kde také naleznete další informace o akci. V případě dotazů nebo dalších podrobno ...

21. únor 2024
21
únor

Zpráva evropských agentur zdůrazňuje význam snižování spotřeby antibiotik

https://bezpecnostpotravin.cz/zprava-evropskych-agentur-zduraznuje-vyznam-snizovani-spotreby-antibiotik/ Vydáno: 21. 2. 2024 Autor: KM EFSA Antimikrobiální rezistence (AMR) představuje v Evropě i v jiných částech světa významný problém pro veřejné zdraví, představuje vážnou zdravotní a ekonomickou zátěž, rovněž i hrozbu pro zdraví zvířat a produkci potravin živočišného původu. Hlavní příčinou vzniku antimikrobiální rezistence je spotřeba antimikrobiálních látek, a to jak u lidí, tak u zvířat. Publikovaná zpráva (JIACRA IV) je již čtvrtým společným výstupem tří evropských agentur: Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí – ECDC, Evropského úřadu pro bezpečnost potravin – EFSA a Evropské agentury pro léčivé přípravky – EMA. Zpracována byla na žádost Evropské komise o provedení integrované analýzy spotřeb antimikrobiálních látek a výskytu antimikrobiální rezistence u bakterií pocházejících od lidí a zvířat určených k produkci potravin. Zpráva primárně vychází z dat o spotřebě antimikrobik a AMR posbíraných v letech 2019-2021. Zdraví lidí a zvířat je vzájemně propojeno, proto je tato zpráva založena na přístupu „jedno zdraví“. Zpráva dále v ...

20. únor 2024
20
únor

Test tavených sýrů 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/test-tavenych-syru-2024/ Vydáno: 20. 2. 2024 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/hanus_taveny-syr_orez-300x209.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/hanus_taveny-syr_orez-768x535.jpg 768w" alt="" width="886" height="617" class="wp-image-51819" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 840px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe Téma tavených sýrů se na stránky našeho časopisu vrací přesně po 11 letech. V roce 2013 jsme se jejich testem pokusili vyvrátit některé s nimi spojené mýty. Stejný úkol bychom si mohli dát i letos. Některé pochybnosti týkající se tavených sýrů totiž stále přetrvávají. Do laboratoře jsme vyslali 23 vzorků, abychom zjistili, jak jsou na tom s obsahem žádoucích i nežádoucích látek. Do úzkých se však sýry dostaly pouze vinou nepřesných a zavádějících informací na obalech. Máte občas chuť na tavený sýr na čerstvém pečivu? Abychom vám usnadnili výběr toho nejlepšího taveného sýru, připravili jsme pro vás podrobný nezávislý test taveného sýru. Do našeho výběru jsme zařadili výrobky značek Ma ...