1. únor 2024
1
únor

16. Vědecká konference bulharského Koordinačního místa úřadu EFSA

https://bezpecnostpotravin.cz/16-vedecka-konference-bulharskeho-koordinacniho-mista-uradu-efsa/   Vydáno: 1. 2. 2024 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/konference_Bulharsko-300x94.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/konference_Bulharsko-768x240.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/konference_Bulharsko.jpg 1098w" alt="" width="1024" height="320" class="wp-image-51435" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Dne 16. května 2024 se pod heslem „Věda. Odpovědnost. Bezpečnost.“ bude konat již 16. Vědecká konference bulharského koordinačního místa úřadu EFSA (Bulgarian Focal Point of EFSA). Konference se bude konat v hotelu „Grand Hotel Sofia“ od 9:30 do 17:00 hodin, slavnostní zahájení se uskuteční v hale Triaditsa (Grand Hotel Sofia, Gurko str. 1, Sofie 1000, BU). Na přípravě konference se podílí rovněž bulharské Centrum pro hodnocení rizik potravinového řetězce. Program konference bude zveřejněn na webových stránkách bulharského koordinačního místa pod následujícím odkazem: https://focalp ...

1. únor 2024
1
únor

Co je důležité při přípravě fondue a raclette?

  https://bezpecnostpotravin.cz/co-je-dulezite-pri-priprave-fondue-a-raclette/ Vydáno: 1. 2. 2024 Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/shutterstock_maso-na-prkenku-orez-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/shutterstock_maso-na-prkenku-orez-768x405.jpg 768w" alt="" width="943" height="497" class="wp-image-51420" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Pokrmy raclette nebo fondue z masa, sýra nebo zeleniny jsou oblíbené zejména v zimě. Nejen že příjemně zahřejí zevnitř, ale jsou i skvělou příležitostí, jak se setkat s přáteli. Mohou však skrývat i nebezpečí. Během přípravy a úpravy surovin se totiž mohou patogeny potenciálně přítomné v syrovém mase přenést na potraviny, které se konzumují bez dalšího ohřevu – například pokud jsou ingredience na stejném talíři nebo přijdou do kontaktu se stejným příborem. Při manipulaci se syrovými potravinami živočišného původu v kuchyni a u jídelního stolu je proto třeba dbát na správnou kuchyňskou hygienu. „Důsledným od ...

1. únor 2024
1
únor

Kontroly v zařízeních školního stravování a ostatních stravovacích zařízeních pro děti v roce 2023

  https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-v-zarizenich-skolniho-stravovani-a-ostatnich-stravovacich-zarizenich-pro-deti-v-roce-2023/ Vydáno: 1. 2. 2024 Autor: HSHMP https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/skolni-stravovani_orez-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/skolni-stravovani_orez-768x421.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/skolni-stravovani_orez-1536x842.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/skolni-stravovani_orez-2048x1122.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="561" class="wp-image-48192" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Souhrnná informace HSHMP – Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) provedla v loňském roce 376 kontrol se zaměřením na plnění hygienických požadavků v zařízeních školního stravování a ostatních stravovacích zařízeních pro děti. Kontroly se konaly v rámci výkonu státního zdravotního dozoru odboru hygieny dětí a mladistvých (dále jen „HDM“) HSHMP. Závady HSHMP zjistila při 30 kontrolách: konkrét ...