Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/doporuceni-pro-spravne-smazeni-potravin/
Vydáno: 3. 1. 2024
Autor: www.viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/smazeni_palacinky_Han_orez_m-300x184.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/smazeni_palacinky_Han_orez_m-768x470.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/smazeni_palacinky_Han_orez_m-1536x940.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/smazeni_palacinky_Han_orez_m.jpg 1684w" alt="" width="1024" height="627" class="wp-image-50080" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe
Smažení je tepelná úprava potravin tukem na teplotu 150 – 190 °C. Při vyšších teplotách vzniká u většiny tuků namodralý kouř, který je důsledkem hlubších chemických změn. Některé z látek, které při nich vznikají, jsou z hlediska zdravotního nebezpečné, proto se teplota 190 °C nemá překračovat.
U fritéz je teplota automaticky regulována, takže tam nebezpečí nehrozí, ale při smažení na pánvi k překročení rizikové teploty tuku může dojít velmi snadno.
Při smažení je také nutné používat&n ...
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-zrnkove-kavy-2024/
Vydáno: 3. 1. 2024
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/kava_kavova-zrna_orez-300x174.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/kava_kavova-zrna_orez-768x446.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/kava_kavova-zrna_orez-1536x892.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/kava_kavova-zrna_orez-2048x1189.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="594" class="wp-image-42475" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Informace spotřebitelské organizace dTest:
Seriál kávových testů z posledních let se dočkal dalšího pokračování. Po instantní, bezkofeinové a kapslové kávě se tentokrát podává zrnková. Konkrétně jsme se do obchodů vydali nakupovat zrnkovou kávu určenou na přípravu espressa. Jako obvykle nás zajímaly žádoucí i nežádoucí látky a lahodnost nápoje. Tentokrát jsme jej nechali připravit dvěma způsoby. Díky tomu se potvrdilo, že na chuť některých káv má vliv i typ kávovaru.
Připravili jsme další z řady kávových testů, tentokrát ...
https://bezpecnostpotravin.cz/do-cr-se-po-bezmala-osmi-mesicich-vratila-ptaci-chripka-nove-ohnisko-je-na-jihu-cech/
Vydáno: 2. 1. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice-na-dvorku_orez_m-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice-na-dvorku_orez_m-768x399.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice-na-dvorku_orez_m-1536x799.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice-na-dvorku_orez_m.jpg 1725w" alt="" width="1024" height="532" class="wp-image-50020" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
V České republice bylo po téměř osmi měsících potvrzeno nové ohnisko ptačí chřipky. Nachází se v malochovu drůbeže v Horních Slověnicích na Českobudějovicku. Výskyt nákazy v chovu potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha.
V chovu se původně nacházelo 30 slepic. Chovatel prostřednictvím soukromého veterinárního lékaře v neděli 31. prosince 2023 nahlásil Krajské veterinární správě pro Jihočeský kraj (KVS) úhyn deseti slepic. Vet ...