5. únor 2024
5
únor

Pražští hygienici připomínají: 4. únor je Světovým dnem boje proti rakovině

https://bezpecnostpotravin.cz/prazsti-hygienici-pripominaji-4-unor-je-svetovym-dnem-boje-proti-rakovine-2/ Vydáno: 5. 2. 2024 Autor: HSHMP Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) upozorňuje širokou veřejnost na významnou událost v oblasti zdravotní prevence a politiky: 4. únor je již více než dvacet let připomínán jako Světový den boje proti rakovině. Tato akce patří mezi sjednocující celosvětové iniciativy, v jejímž rámci se svět zaměřuje na zvyšování všeobecného povědomí a informovanosti o rakovině, díky čemuž je pak možné zachraňovat životy lidí. Celosvětovou organizací zastřešující danou událost je Unie pro mezinárodní kontrolu rakoviny (UICC). K prvnímu vyhlášení došlo na odborné celosvětové konferenci v Paříži v roce 2000. Cílem tohoto dne je dále například propagace výzkumu, prevence, zlepšování služeb pacientům a motivace celého světa k pokrokům v léčbě. Při příležitosti Světového dne boje proti rakovině probíhají stovky až tisíce preventivně osvětových aktivit. Rok 2024 je posledním rokem kampaně „Close the Care Gap“ _ “Odstraňme propast v péči”, která upozorňuje na významné nerovnosti, které přetrvávaj ...

5. únor 2024
5
únor

Desetina restaurací připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji

https://bezpecnostpotravin.cz/desetina-restauraci-pripravuje-pokrmy-na-prepalenem-fritovacim-oleji/ Vydáno: 5. 2. 2024 Autor: SZPI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/Fritovani_MZe_H_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/Fritovani_MZe_H_orez-768x432.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/Fritovani_MZe_H_orez-1536x865.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/Fritovani_MZe_H_orez-2048x1153.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-40775" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Přibližně v každé desáté kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě. Inspektoři SZPI v roce 2023 hodnotili stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 194 provozovnách společ ...

5. únor 2024
5
únor

V komerčním chovu slepic na Svitavsku potvrzeno další ohnisko ptačí chřipky

https://bezpecnostpotravin.cz/v-komercnim-chovu-slepic-na-svitavsku-potvrzeno-dalsi-ohnisko-ptaci-chripky/ Vydáno: 5. 2. 2024 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice_SVS_plot_orez_m-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice_SVS_plot_orez_m-768x425.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice_SVS_plot_orez_m.jpg 1344w" alt="" width="1024" height="566" class="wp-image-50141" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS V České republice bylo v pátek 2. února potvrzeno druhé letošní ohnisko ptačí chřipky v komerčním chovu drůbeže. Nachází se opět v rodičovském chovu slepic společnosti Mach drůbež a.s. V tomto případě v obci Sklené na Svitavsku. V chovu se nachází zhruba 20 000 kusů drůbeže. Výskyt nákazy v chovu potvrdilo dne 2. 2. vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Praze. Veterinární inspektoři na místě provedli ve čtvrtek 1. února šetření s odběrem vzorků poté, co chovatel nahlásil náhlý úhyn zhruba 150 kusů drůbeže. Vyšetření ...