Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vysla-metodika-poskytovani-dietni-stravy-v-ramci-skolniho-stravovani/
Vydáno: 7. 2. 2024
Autor: Ministerstvo zdravotnictví
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Metodika_Dietni-skolni-stravovani_orez-300x202.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Metodika_Dietni-skolni-stravovani_orez-768x517.jpg 768w" alt="" width="782" height="526" class="wp-image-51652" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Tisková zpráva – Metodika je výstupem Mezirezortní pracovní skupiny pro institucionální stravování. Jde o dokument doporučujícího charakteru, který nabízí návod, jakým způsobem dietní stravu zajistit a poskytnout v případě, že je po ní poptávka. Prošla pilotním testováním na reprezentativním vzorku škol, které ji velmi ocenily. Na její přípravě se podíleli odborníci napříč obory od nutričních terapeutů, přes hygieniky a metodiky školního stravování až po odborníky na gastronomii.
„Chceme udělat vše pro to, aby i žáci a studenti s dietním omezením mohli se svými spolužáky ve školní jídelně zasednout k& ...
https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-escherichia-coli-v-mouce-druha-odborna-diskuse-o-zdrojich-zdravotnich-rizicich-a-prevenci/
Vydáno: 7. 2. 2024
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/mouka_orez_2_m-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/mouka_orez_2_m-768x403.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/mouka_orez_2_m.jpg 1506w" alt="" width="1024" height="538" class="wp-image-51619" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Bakterie Escherichia coli produkující Shiga toxin (STEC) může způsobit závažná, život ohrožující infekční onemocnění, zejména u osob s nezralým nebo oslabeným imunitním systémem. Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) již několik let zaměřuje svou pozornost na mouku, jako na možný zdroj přenosu bakterie STEC na člověka. V roce 2019 posoudil úřad BfR související rizika a v lednu 2020 zveřejnil stanovisko „E. coli v mouce – zdroje, rizika a prevence“.
V říjnu 2023 proběhla na toto téma v úřadu BfR odborná diskuse za účasti zástupců vědy, státních orgánů ...
https://bezpecnostpotravin.cz/szu-bude-v-nasledujicich-trech-letech-zjistovat-obsah-toxickych-chemickych-latek-v-tele-ceskych-deti-a-dospelych/
Vydáno: 7. 2. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/PARC_lista_orez-300x136.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/PARC_lista_orez-768x347.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/PARC_lista_orez.jpg 1070w" alt="" width="1024" height="463" class="wp-image-51593" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Tisková zpráva – V České republice budeme během let 2024 až 2026 zkoumat zátěž dětské i dospělé populace toxickými chemickými látkami. Začátkem letošního roku jsme ve čtyřech oblastech republiky zahájili odběry vzorků dětské moče a vlasů, ve kterých budeme zjišťovat obsah široce rozšířených toxických látek, jako jsou bisfenoly, ftaláty a jejich náhrady, některé pesticidy a těžké kovy, včetně kadmia. Tento výzkum je podpořen evropským programem HORIZON EUROPE.
Toxické chemické látky obsažené v ovzduší, ve vodě, v potravinách a jejich obalech, v oblečení, v předmětech ...