7. únor 2024
7
únor

Vyšla Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování

https://bezpecnostpotravin.cz/vysla-metodika-poskytovani-dietni-stravy-v-ramci-skolniho-stravovani/ Vydáno: 7. 2. 2024 Autor: Ministerstvo zdravotnictví https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Metodika_Dietni-skolni-stravovani_orez-300x202.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Metodika_Dietni-skolni-stravovani_orez-768x517.jpg 768w" alt="" width="782" height="526" class="wp-image-51652" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Tisková zpráva – Metodika je výstupem Mezirezortní pracovní skupiny pro institucionální stravování. Jde o dokument doporučujícího charakteru, který nabízí návod, jakým způsobem dietní stravu zajistit a poskytnout v případě, že je po ní poptávka. Prošla pilotním testováním na reprezentativním vzorku škol, které ji velmi ocenily. Na její přípravě se podíleli odborníci napříč obory od nutričních terapeutů, přes hygieniky a metodiky školního stravování až po odborníky na gastronomii.  „Chceme udělat vše pro to, aby i žáci a studenti s dietním omezením mohli se svými spolužáky ve školní jídelně zasednout k& ...

7. únor 2024
7
únor

BfR: Escherichia coli v mouce – druhá odborná diskuse o zdrojích, zdravotních rizicích a prevenci

https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-escherichia-coli-v-mouce-druha-odborna-diskuse-o-zdrojich-zdravotnich-rizicich-a-prevenci/ Vydáno: 7. 2. 2024 Autor: BfR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/mouka_orez_2_m-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/mouka_orez_2_m-768x403.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/mouka_orez_2_m.jpg 1506w" alt="" width="1024" height="538" class="wp-image-51619" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Bakterie Escherichia coli produkující Shiga toxin (STEC) může způsobit závažná, život ohrožující infekční onemocnění, zejména u osob s nezralým nebo oslabeným imunitním systémem. Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) již několik let zaměřuje svou pozornost na mouku, jako na možný zdroj přenosu bakterie STEC na člověka. V roce 2019 posoudil úřad BfR související rizika a v lednu 2020 zveřejnil stanovisko „E. coli v mouce – zdroje, rizika a prevence“. V říjnu 2023 proběhla na toto téma v úřadu BfR odborná diskuse za účasti zástupců vědy, státních orgánů ...

7. únor 2024
7
únor

SZÚ bude v následujících třech letech zjišťovat obsah toxických chemických látek v těle českých dětí a dospělých

https://bezpecnostpotravin.cz/szu-bude-v-nasledujicich-trech-letech-zjistovat-obsah-toxickych-chemickych-latek-v-tele-ceskych-deti-a-dospelych/ Vydáno: 7. 2. 2024 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/PARC_lista_orez-300x136.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/PARC_lista_orez-768x347.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/PARC_lista_orez.jpg 1070w" alt="" width="1024" height="463" class="wp-image-51593" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Tisková zpráva – V České republice budeme během let 2024 až 2026 zkoumat zátěž dětské i dospělé populace toxickými chemickými látkami. Začátkem letošního roku jsme ve čtyřech oblastech republiky zahájili odběry vzorků dětské moče a vlasů, ve kterých budeme zjišťovat obsah široce rozšířených toxických látek, jako jsou bisfenoly, ftaláty a jejich náhrady, některé pesticidy a těžké kovy, včetně kadmia. Tento výzkum je podpořen evropským programem HORIZON EUROPE. Toxické chemické látky obsažené v ovzduší, ve vodě, v potravinách a jejich obalech, v oblečení, v předmětech ...