Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/xxix-mezinarodni-konference-racionalni-pouziti-hnojiv/
Vydáno: 17. 10. 2023
Autor: ČZU
Ve čtvrtek 30. 11. 2023 od 9 hodin se koná 29. mezinárodní konference Racionální použití hnojiv zaměřená na na nové trendy ve výživě a hnojení zemědělských plodin v souvislosti se změnami v technologiích pěstování.
Místo konání: aula ČZU v Praze
PREZENČNÍ FORMOU
Konference „Racionální použití hnojiv“ (29. ročník) není letos věnována problematice jednotlivých živin, půdní organické hmotě, vápnění, ale prezentuje se zcela výjimečnou tématikou „Novými trendy ve výživě a hnojení zemědělských plodin“. V souvislosti s ochranou životního prostředí, s dynamickým rozvojem zemědělské techniky i novými minerálními hnojivy a jejich kvalitou se mění pěstební technologie (technologie strip till, zonální aplikace hnojiv, změna meziřádkové vzdálenosti – změna architektury porostu atd.). V souvislosti s trendem sekvestrace uhlíku v zemědělských půdách se stále více uplatňují bezorebné technologie, případně technologie s omezeným zpracováním. Na tyto faktory je nutno reagovat změnami v systému výživy i hnojení rostlin. Vzhledem k omezeným č ...
https://bezpecnostpotravin.cz/otevrena-registrace-do-skoleni-its-food-2024/
Vydáno: 17. 10. 2023
Autor: KM EFSA
Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny (International Training for Safer Food – ITS Food) je virtuální akce určená pracovníkům orgánů veřejné správy v zemích mimo EU, kteří se zabývají otázkami souvisejícími s bezpečností potravin. Pořadatelem je německý Spolkový úřad pro ochranu spotřebitele a bezpečnost potravin (BVL).
Školení se v roce 2024 bude konat online 26. – 29. března 2024 (pro účastníky z východní polokoule) a zaměřené bude na rezidua a kontaminanty.
Účast na školení je bezplatná.
Veškeré informace, vč. předběžného programu a registračního nástroje najdete na webu BVL. Registrace je možná do 30. listopadu 2023.
Požadavky na účastníky
Jste státní úředník, který se zabývá bezpečností potravin/veřejným zdravím.
Máte vzdělání v oboru biologie, chemie, potravinářské chemie, medicíny, veterinárního lékařství nebo v jiném relevantním oboru.
Máte již rozsáhlé odborné zkušenosti v oblasti bezpečnosti potravin a/nebo řízení rizik.
Máte velmi dobrou znalost anglického nebo francouzského jazyka (vyšší střední úroveň). P ...
https://bezpecnostpotravin.cz/tajemstvi-ruzove-zbarvenych-semen-soji-piggy-sooy/
Vydáno: 16. 10. 2023
Autor: BIOTRIN
Foto: Shutterstock
Poptávka po náhražkách masa stále roste. Cílem výrobců je dosáhnout toho, aby náhražka co nejpodobnější masu byla zdravá a zároveň pocházela z vegetariánských či veganských surovin. V roce 2023 se ani na poli vývoje rostlinných alternativ masa rozhodně nepřestalo pracovat. Zajímavý je počin výzkumníků z britské společnosti Moolec, vyrábějící přísady do potravin. Prostřednictvím metod genového inženýrství vyvinuli sójová semena s vysokým obsahem vepřové bílkoviny.
Živočišná bílkovina dosáhla vysoké úrovně exprese, a to až 26,6 % celkových rozpustných bílkovin v semenech sóji, která proto byla nazvána “Piggy Sooy“. Produkce živočišných proteinů v této sóje byla 4x větší než společnost původně předpokládala. Výsledek lze přímo pozorovat díky narůžovělé barvě sójových bobů, která je podobná zbarvení vepřové svaloviny (Obrázek 1). Společnost zatím neprozradila, které geny byly do genomu sóji přidány, ale právě díky narůžovělé barvě bobů je pravděpodobné, že alespoň jeden z přidaných genů kóduje protein s hemovou skup ...