Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-metoda-skladani-genu-muze-urychlit-geneticke-transformace/
Vydáno: 23. 10. 2023
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/DNA_hneda_orez-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/DNA_hneda_orez-768x417.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/DNA_hneda_orez-1536x835.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/DNA_hneda_orez-2048x1113.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="556" class="wp-image-42999" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: Shutterstock
Vědci z Oak Ridge National Laboratory (ORNL) udělali průlom v oblasti genetické transformace rostlin vývojem technologie „skládání genů“ (angl. gene stacking), která umožňuje vložení více genů do genomu rostlin v jediném kroku. Tato inovace představuje zásadní zlepšení tradičních metod, kde bylo nutné vkládat a ověřovat každý gen zvlášť, což je časově a zdrojově náročný postup. Techniku popsali v časopise Nature Communications Biology.
Metabolické inženýrství u rostlin spočívá v zavádění úplných n ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-40-tyden-2023/
Vydáno: 23. 10. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" decoding="async" loading="lazy" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 40. týdnu 2023: 2. 10. – 8. 10. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování.  ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ani-v-zari-se-kontroly-hygieniku-v-prazskych-restauracich-neobesly-bez-negativnich-nalezu/
Vydáno: 23. 10. 2023
Autor: HSHMP
Špína v místech, kde probíhá příprava stravy pro hosty, je nepřijatelná.
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) se soustavně a oproti tzv. covidovým letům ve zvýšené míře věnuje státnímu zdravotnímu dozoru v provozovnách poskytujících stravovací služby. Jeho urgentní potřebu ukazují i některé výsledky kontrol za měsíc září 2023. Těch pražští hygienici provedli celkem 211, což je o 53 víc než za stejné období roku předchozího. Letos v září oproti loňsku poklesl o pouhé tři počet udělených finančních sankcí za závažnější zjištěná pochybení: letos v září šlo o 24 sankcí v částce 93 500,- Kč. Třicet kontrol v září hygienici provedli na základě podnětů od veřejnosti. Ty se převážně týkaly nedostatečné provozní hygieny a stavebně technického stavu provozoven stravovacích služeb. Jedenadvacetkrát se hygienici v září na kontrolu vydali kvůli podezření na zdravotní obtíže po požití pokrmu, přičemž šestnáctkrát se podezření ukázalo jako důvodné.
Graf č. 1:
Zdroj dat: HSHMP – časové období: září 2023
Hodnocen ...