Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/ceska-republika-je-opet-zemi-bez-vyskytu-ptaci-chripky/
Vydáno: 31. 5. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/slepice_SVS_lista_m-300x177.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/slepice_SVS_lista_m-768x454.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/slepice_SVS_lista_m.jpg 1229w" alt="" width="1024" height="606" class="wp-image-53796" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Tisková zpráva – Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH – World Organisation for Animal Health) včera oficiálně zveřejnila na svém webu informaci, že je Česká republika od 8. května 2024 prostá ptačí chřipky u drůbeže. Získání statusu představuje podstatný krok pro uvolnění obchodu s drůbeží a drůbežími produkty se třetími zeměmi (státy mimo EU). Zveřejněním na webu WOAH se stává získaný status oficiální.
Zveřejněním článku je informace oficiálně přístupná všem 183 členským zemím WOAH. Státní veterinární správa (SVS) v následujícím období kompeten ...
https://bezpecnostpotravin.cz/grant-efsa-cesta-ke-kvantitativnimu-hodnoceni-rizik-v-oblasti-welfare-zvirat-pilotni-testovani-standardizovaneho-souboru-opatreni-zalozenych-na-zviratech-u-prasat/
Vydáno: 31. 5. 2024
Autor: KM EFSA
Ačkoli již existuje několik databází/výzkumných projektů, v nichž jsou uloženy informace o dobrých životních podmínkách prasat a o souvisejících opatřeních na zvířatech (animal based measures – dále jen „ABM“), které by mohly být považovány za potenciálně cenné zdroje dat, jak vyplynulo z projektu cestovní mapy, je v současné době k dispozici mnoho různých protokolů pro hodnocení welfare prasat v celé EU. To naznačuje, že v současné době stále chybí standardizace údajů o dobrých životních podmínkách prasat, což v mnoha případech brání kvantitativnímu hodnocení dobrých životních podmínek prasat.
Obsahem této výzvy (Pathway to animal welfare quantitative risk assessment: piloting a standardised collection of Animal Based Measures in pigs (EUBA-EFSA-2024-BIOHAW-01)) je výběr (stávajících a nových) ABM a souvisejících údajů o managementu, zdrojích a životním prostředí (tzv. „kontextových“ údajů) od prasnic a selat a z různých systémů a postupů ustájení, vče ...
https://bezpecnostpotravin.cz/cokolada-z-celeho-plodu-kakaovniku-nabizi-zdravejsi-pochoutku/
Vydáno: 30. 5. 2024
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/chocolate-that-harness_Gate2Biotech-300x199.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/chocolate-that-harness_Gate2Biotech-768x509.jpg 768w" alt="" width="800" height="530" class="wp-image-53782" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj obrázku: Kim Mishra
Badatelé švýcarského ETH Zurich spojili síly s potravinářským průmyslem a přicházejí s čokoládou z celého plodu kakaovníku. Taková čokoláda navyšuje hodnotu produkce farmářů a je také zdravější.
Pro mnoho lidí je čokoláda sladkým pokušením. Její hlavní složkou je hmota z kakaových bobů a kakaové máslo, extrahované rovněž z bobů kakaovníku. Méně známé ale je, že plod kakaovníku obsahuje další cenné živiny, které doposud nebyly příliš využívány.
Tým ETH Zurich a potravinářů zkoumal možnosti maximálního využití plodů kakaovníku, které by zvýšilo zisk z pěs ...