Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/africky-mor-prasat-aktualni-informace-k-21-2-2023/
Vydáno: 16. 5. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/02/prasata_divoka-300x173.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/02/prasata_divoka-768x442.png 768w" alt="" width="873" height="502" class="wp-image-38853" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Aktuality k nákazové situaci
15. 5. 2024 Státní veterinární správa eviduje tři nové nový případy afrického moru prasat (AMP) u prasat divokých v Libereckém kraji. V prvním případě se jedná o prase divoké, které bylo uloveno 6. 5. 2024 v katastrálním území obce Fojtka na Liberecku. Nákazu u uloveného divočáka potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu. Vzhledem k tomu že se místo, kde byl divočák uloven, nachází mimo tzv. uzavřené pásmo II, dojde k úpravě pásem. Uzavřené pásmo II se rozšíří a také dojde ke změně uzavřeného pásma I (přiléhající „nárazníkové pásmo“). Termín změny bude záviset na jejím schv ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-vedecke-stanovisko-k-hornimu-tolerovatelnemu-prijmu-vitaminu-e/
Vydáno: 16. 5. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/vitamin-E_lista_m-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/vitamin-E_lista_m-768x438.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/vitamin-E_lista_m.jpg 1190w" alt="" width="1024" height="583" class="wp-image-53539" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 841px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k revidovanému hornímu tolerovatelnému příjmu vitaminu E, které bylo připraveno na základě žádosti Evropské komise.
Návrh dokumentu najdete na portálu EFSA Connect.
Horní tolerovatelný příjem (UL) pro vitamin E ze všech potravinových zdrojů, které byly dříve stanoveny Vědeckým výborem pro potraviny, se zachovávají pro všechny skupiny populace, tj. 300 mg/den pro dospělé, včetně těhotných a kojících žen, 100 mg/den pro děti ve věku 1-3 roky, 120 mg/den p ...