Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/pri-preprave-zvirat-na-jihu-cech-zjistila-svs-poruseni-pravidel-welfare-i-hygieny-potravin/
Vydáno: 3. 10. 2023
Autor: SVS
Inspektorky veterinární správy z Jihočeského kraje při kontrole s Policií ČR nedaleko Předotic v okrese Písek odhalily provozovatele jatek z Plzeňského kraje, který převážel v jednom přepravním prostoru neodděleně živou jalovici spolu s krávou poraženou na hospodářství. To je v rozporu s legislativními požadavky pro oblast hygieny potravin i welfare zvířat.
Legislativa umožňuje při splnění pravidel porážku jatečného zvířete na hospodářství. Zvíře musí být před poražením prohlédnuto schváleným veterinárním lékařem. Poražené zvíře musí být na jatka dopraveno hygienicky a bez zbytečného odkladu. S tělem poraženého zvířete je třeba zacházet jako se surovinou živočišného původu, přepravovat je v nehygienických podmínkách v jednom prostoru s živým zvířetem neodděleně odporuje legislativě.
Zjištěná situace rovněž nesplňovala požadavky na welfare (pohodu) živých zvířat přepravovaných na jatka. Vézt živá zvířata společně s& ...
https://bezpecnostpotravin.cz/monitoring-cizorodych-latek-v-potravnich-retezcich-v-resortu-zemedelstvi-v-roce-2022/
Vydáno: 3. 10. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2022.
Monitorování cizorodých látek (reziduí a kontaminantů) v potravním řetězci zahrnuje sledování možné kontaminace potravin, krmiv a surovin určených k jejich výrobě. Do této oblasti patří též biomonitoring, tzn. sledování kontaminace volně žijících organismů, které doplňují spotřební koš člověka. Zároveň jsou sledovány i složky prostředí, které tuto kontaminaci mohou způsobit nebo ovlivnit – patří sem půda, povrchová voda a vstupy do těchto složek prostředí. Sledování cizorodých látek v potravinách a krmivech, stejně jako návazné sledování kontaminantů v surovinách nutných pro jejich výrobu a ve složkách životního prostředí tyto suroviny ovlivňujících, plně přispívá ke snaze zajistit výrobu zdravotně nezávadných potravin, určených jak k domácí spotřebě, tak i na vývoz.
Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí bylo v roce 2022 odebráno ...
https://bezpecnostpotravin.cz/schvalovani-gm-plodin-ve-svete-norsko-ma-novy-zdroj-omega-3-oleje-paraguay-novou-psenici/
Vydáno: 3. 10. 2023
Autor: BIOTRIN
Foto: Shutterstock
Schvalování nových geneticky modifikovaných (GM) organismů a produktů z nich probíhá po celém světě. Příkladem z nedávné doby jsou Norsko, které schválilo nový rostlinný zdroj omega-3 oleje, a Paraguay, která povolila pěstování nové GM pšenice.
Naši cestu po světě začneme v Norsku, kde byl na konci června 2023 schválen nový zdroj omega-3 mastných kyselin v podobě produktu Aquaterra®. Tento olej je z GM řepky olejné (Brassica napus) od firmy Nuseed®. Olej je určen jako potrava pro ryby na akvaponických farmách, jimž oproti mořským rybám chybí právě omega-3 mastné kyseliny. To se podepisuje na jejich vývoji a následně i kvalitě masa. Výše zmiňovaná modifikovaná řepka je první rostlinou, která může poskytovat olej bohatý na omega-3 mastné kyseliny a snížit tak postupně tlak na výlov mořských ryb.
K rizikům spojeným s využitím oleje Aquaterra se vyjádřil Norský vědecký výbor pro potraviny a životní prostředí (VKM) a vyhodnotil, že jeho využívání nevede ke zvýšení rizika pro ...